Учора в Парламентській асамблеї Ради Європи обирали нових суддів до Європейського суду з прав людини, обговорювали функціонування демократичних інституцій у Польщі, слухали виступ президента Грузії Саломе Зурабішвілі та дискутували довкола свободи ЗМІ й безпеки журналістів, інформує прес-служба Ради Європи.

Утім, не менш цікаві події відбувалися паралельно. Так, заступнику голови Держдуми РФ Петру Толстому не вдалося автоматично отримали крісло віце-президента ПАРЄ. Проти виступила член української делегації Марія Мезенцева («Слуга народу»). Вона звинуватила росіянина в антисемітських заявах, не сумісних з цінностями Ради Європи. Перший тур таємних виборів, що відбувся у понеділок, пан Толстой програв — для перемоги йому потрібна була абсолютна більшість у 162 голоси, тоді як він набрав лише 101, проти — 71. Проте в ході другого туру доля посади визначається простою більшістю. Тож шанси все ж таки зайняти крісло віце-президента ПАРЄ у Петра Толстого є. На момент, коли верстався номер, результати голосування ще не були відомі.

На сьогодні ж у ПАРЄ заплановано голосування з приводу повноважень російської делегації. «Голос України» повідомляв, що понад 30 делегатів від щонайменше п’яти країн у понеділок, 27 січня, виступили проти затвердження повноважень делегації РФ «зі змістовних підстав — через порушення Росією своїх зобов’язань», в тому числі через дії РФ в Україні і Грузії та через обрання депутатів у Криму. Серед неприємних новин для Кремля можна згадати й рішення юридичного комітету ПАРЄ, який ініціював експертизу змін до конституції РФ, запропонованих Володимиром Путіним.