Василь Гребенюк знає «біографію» кожної своєї лампию.

Невтомний майстер із селища солекопів Солотвина Василь Гребенюк уже багато років віддає своєму дивовижному захопленню — виготовленню цілющих соляних ламп і створенню соляних кімнат!

Це той випадок, коли людину оздоровлює фантазія різьбяра і сила закарпатської природи. Майстер каже: ефект від лікування насиченим сіллю повітрям відчувають люди з хронічними недугами дихальної системи, особливо у великих промислових містах, де, як правило, забруднене повітря. «Усе через те, що солотвинська сіль вважається найсильнішою у світі», — пояснює Василь Гребенюк.

Виготовлені майстром світильники із брил солі, різних форм і розмірів, із кольоровими вставками і вирізьбленими візерунками створюють особливу атмосферу у багатьох оселях і в Україні, і за кордоном. Його витвори — у Канаді, Чехії, Угорщині, Італії... Часто лампи з оздоровчим ефектом купують туристи, які приїжджають улітку на солоні озера до Солотвина.

Майстер пригадує: за роки роботи у солекопальні вдома накопичився солідний запас соляних брил, тож вирішив спробувати робити з цього щось корисне. Вчився ремесла методом проб і помилок, не все спочатку вдавалося.

Нині же «соляно-освітлювальна медтехніка» з Солотвина популярна і відома далеко за межами Закарпаття.

У кожній лампі у кристалі солі має бути отвір, через який проходить повітря, ледь насичене випарами солі. Всередину монтується лампочка-галогенка. За правилами безпеки сіль встановлюють на дерев’яну підставку на ніжках, а на перемикачі є спеціальний запобіжник.

Василь Гребенюк каже: ця справа не приносить великого зиску, бо кошти і труд треба вкласти великі, а прибутки надходять поступово, та й то не завжди.

— Скільки часу треба на виготовлення лампи? — цікавимося.

— Усе залежить від породи солі: одну починаєш різати — виходить добре, а інша може потріскатись, коли свердлиш, — відповідає майстер.

Сіль, що виявилася недостатньо якісною для виготовлення ламп, використовує для облаштування соляних кімнат. Часто їх створює на замовлення місцевих баз відпочинку, різноманітних оздоровчих центрів, санаторіїв у різних куточках України. Затишну соляну кімнату, з соляними барельєфами і підсвічуванням на стелі та стінах, Василь Гребенюк облаштовує у Солотвині, над власною крамницею з лампами. Невдовзі тут можна буде вповні відчути сприятливий ефект унікального мікроклімату, створеного завдяки сучасним технологіям, помноженого на природні оздоровчі властивості солотвинської солі.

А головне, що таким ремеслом займатися майстрові до душі. Він фантазує над грудою солі з різцем і ножами, свердлом і щіткою. А нам, глядачам, це приносить насолоду й користь.

Тячівський район

Закарпатської області.

Фото Наталії Маджари.