Підкилимні ігри у Світловодській райраді

Незабаром уся територія України буде поділена в рамках адміністративно-територіальної реформи на об’єднані територіальні громади. Крапку в цьому процесі поставлять вибори голів та депутатів новоутворених і вже наявних об’єднаних територіальних громад, які згідно з чинним законодавством мають пройти восени 2020 року.

Ця тема для Світловодського району не нова, бо обговорення різних варіантів поділу регіону на об’єднані громади триває вже чотири роки. Та нарада (на знімку), скликана 3 січня головою Світловодської районної ради Романом Домбровським, мала дійсно визначальне значення. І йдеться не про те, скільки на території Світловодщини з’явиться об’єднаних громад, а як приймаються доленосні для регіону та його жителів рішення.

Трохи історії. Відлік реформи децентралізації розпочався  5 лютого 2015 року, коли було ухвалено два базові для цієї реформи закони: Закон України «Про засади державної регіональної політики» та Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Цим самим держава на законодавчому рівні закріпила свої наміри укрупнити території — створити об’єднані територіальні громади, а разом із тим передати на місця низку своїх повноважень. Основна ідея цієї реформи — створити самодостатні громади, здатні забезпечити гідні умови проживання для своїх жителів, які дбатимуть про економічний та соціальний розвиток території.

Щоб процеси децентралізації відбувалися у Світловодському районі в демократичний спосіб, на добровільних засадах, як це передбачено у відповідному законі, щоб у цьому процесі були враховані інтереси кожної сільської громади, в районі створили відповідну комісію, на яку покладалося відповідальне завдання — узагальнити результати громадських слухань, обговорень щодо варіантів об’єднання і надіслати свої пропозиції до обласної державної адміністрації з тим, щоб надалі внести їх до Перспективного плану формування територій громад Кіровоградської області. До складу цієї комісії ввійшли всі сільські голови району, представники районної державної адміністрації та депутатського корпусу районної ради.

Протягом чотирьох років комісія кілька разів проводила засідання, щоб прийняти спільне рішення щодо об’єднання територій району, але жодного разу єдиної думки з цього питання не було — за чотири роки так і не змогли визначитися, хто з ким хоче об’єднатися...

Тому рішення за світловодців прийняли в області — поділили територію, можна сказати, на власний розсуд. Так, за останнім варіантом Перспективного плану (зі змінами), який було затверджено 25 вересня 2019 року, на території Світловодщини передбачалося утворити три територіальні громади: Великоандрусівську (яка на той час уже існувала), Глинську (села Іванівка, Захарівка, Федірки, Глинськ і Григорівка) та Світловодську, куди мали б увійти всі інші села району, а також Світловодськ та селище Власівка.

І от, 3 січня голова районної ради Роман Домбровський вирішує провести нараду, приурочену темі територіального об’єднання, з метою внесення остаточних змін до Перспективного плану, але запрошує на нараду не всіх членів комісії, а лише декого з них, та сільських голів.

Як він повідомив, терміновість проведення такого засідання спричинена тим, що саме 3 січня спливає останній термін, коли ОДА може подати свої пропозиції щодо змін до Перспективного плану, який уже є, до Кабміну.

Фактично, у громадах думка не змінилася. Принаймні це не зафіксовано жодним протоколом, тож сільські голови, у разі прийняття рішення про внесення змін до Перспективного плану (а їхня пропозиція була вирішальною), мали б зробити це одноосібно, не враховуючи думку своєї громади.

Меседж, який пролунав з вуст пана Домбровського, був один: створення об’єднаної територіальної громади за принципом «Один район — одна громада». Цікаво те, що на нараді і Великоандрусівську сільську раду, яка вже пройшла об’єднавчий процес, теж розглядали в складі єдиної об’єднаної територіальної громади в той час, коли на нараді навіть не було представника від цієї громади.

Як висловився Роман Домбровський, малі громади не можуть бути перспективними. «Держава повинна бачити свою місію в тому, щоб всі громади були самодостатніми, тобто не отримували дотації з держави, а утримували територію, свою інфраструктуру за рахунок коштів, зібраних на території. У вас (звертаючись до присутніх на нараді сільських голів) є державні допомоги територіям (роздатковий матеріал), то ви бачите, що от є така базова дотація Великої Андрусівки, вона досить велика. Це 2 млн 374 тисячі 200 грн», — серед іншого сказав він. А це, на думку пана Домбровського, є вагомим аргументом, аби висловлюватися з приводу того, що Великоандрусівська сільська рада має бути в складі єдиної (назвемо її «районної») об’єднаної територіальної громади.

Щодо Глинської ОТГ, яка задекларована в Перспективному плані (зі змінами), то голова районної ради висловився однозначно: «Моє особисте бачення — ми не повинні залишати в такому форматі Глинську громаду. Моя пропозиція: один район, Світловодський, — одна громада з центром, який наближений до центру цієї громади».

Зазначу, що на той час Глинський сільський голова Аріф Різаєв на нараді присутній не був.

Під час обговорення присутні сільські голови в один голос висловилися, що потрібно об’єднуватися за принципом «Один район — одна громада», щоб уникнути приєднання до Світловодська і залишитися хоч би на тому соціально-економічному рівні, якого територія досягла сьогодні.

Те, що до цієї наради Роман Домбровський з деякими депутатами та сільськими головами готувався, підтвердив Озерський сільський голова Віталій Федорус, звертаючись до своїх колег із закликом об’єднатися в одну громаду. Він сказав, що обговорюючи це питання з Романом Домбровським, вони розглядали навіть територію, де міг би розміститися адміністративний центр новоствореної громади. Виявляється, на це в організаторів наради вистачило часу, так само, як вистачило часу підготувати для учасників наради роздатковий матеріал, аналітичні довідки щодо економічного розвитку окремих територій Світловодщини в цілому. Але катастрофічно не вистачило часу для того, щоб запропонувати сільським головам ще раз обговорити варіанти об’єднання на місцях і приїхати на нараду з рішеннями, погодженими з громадою, чи хоча б з депутатами сільських рад.

Незвичність зазначеної наради на цьому не вичерпалась. Коли дійшло до обговорення, в якому ж населеному пункті робити центр ОТГ, усіх присутніх, у тому числі й членів комісії, попросили вийти із зали засідань (!).

Залишилися лише сільські голови та представники районної ради. Після досить тривалого обговорення за зачиненими дверима членам комісії дозволили ввійти до зали засідань, але лише для того, щоб Роман Домбровський оголосив: «...сільські голови рішення прийняли, центр громади буде у Микільському...».

Цю пропозицію підтримали шість сільських голів, троє це рішення не підтримали — Володимир Джулай, Надія Невкрита та Аріф Різаєв (який затримався в дорозі й свою думку щодо ОТГ висловив навздогін).

Членам комісії запропонували лише поставити свої підписи в протоколі засідання — взяти участь в обговоренні та голосуванні їм можливості не дали.

Так у Світловодській районній раді приймаються рішення, які зачіпають інтереси усіх жителів району, від яких залежить їхня подальша доля — за зачиненими дверима. І це стає вже традицією, адже районний бюджет теж у цьому році не був оприлюднений в ЗМІ, його розмістили на офіційному сайті районної ради. Напевно, це було зроблено для того, щоб якомога більша кількість жителів району, особливо пенсіонери, «змогли» з ним ознайомитися.

Востаннє така пропозиція надійшла від депутата Сергія Скопича на одному із засідань сесій районної ради. Адже це абсолютно прийнятна форма роботи. Саме за таким принципом — відкритості — працюють депутати Світловодської міської ради, Власівської селищної ради. І лише в Світловодській райраді рішення приймаються підкилимні, на проведення важливих засідань не запрошують журналістів, а якщо і запрошують, то лише тих, хто хвалитиме роботу її голови.

Для України, для всіх нас 2020 рік є переломним. Він розпочинає відлік життя українців у нових умовах, за новими правилами. Світловодський район на сьогодні, дійсно, втратив багато. Громада району не змогла чотири роки тому зважитися на важливий, відповідальний крок і створити об’єднану громаду в тому вигляді, який найбільше підходив би. Понад те, якби ОТГ створили чотири роки тому, то отримали б від держави значну суму коштів, яка обчисляється мільйонами, для розвитку інфраструктури ОТГ. Сьогодні об’єднуватися все одно треба, а коштів держава вже не дасть, тому доведеться розраховувати лише на власний бюджет.

Немає впевненості в тому, що і нині до пропозицій з місць дослухалися в обласній державній адміністрації, і 9 січня (а не 3 січня, як було заявлено) внесли відповідні зміни до наявного Перспективного плану, і Світловодський район матиме можливість об’єднатися.

Чотири роки тому рішенням громади було віддати право розпоряджатися майбутнім Світловодщини комусь іншому, зняти із себе цю відповідальність. Але, все ж таки, це було рішення, на яке громади мали право. А 3 січня голова районної ради Роман Домбровський, на нашу думку, знищив у Світловодському районі всі демократичні засади об’єднавчого процесу.

Кіровоградська область.

Факт

Котрий рік поспіль голова районної ради ігнорує пропозиції окремих депутатів про забезпечення відеосупроводу сесій чи інших засідань, щоб усі охочі мали змогу онлайн стежити за роботою депутатів, контролювати їхню діяльність, адже депутати районної ради разом із її головою та заступником, це — представники конкретних територій, жителі яких довірили їм представляти їхні інтереси, а не якась закрита каста.

Фото надано автором.