Були чотири різні пропозиції, однак більшість населення Володимирецького району Рівненщини хоче бачити на карті, окрім Володимирецької і Вараської ОТГ, також ще чотири добровільно утворені громади у районі. Та чи затвердить це Кабмін?

28 січня 2020 року регіональна робоча група з підготовки перспективного плану формування територій і громад Володимирецького району визначила формат об’єднання: 4 уже створені громади плюс Володимирецька і Вараська ОТГ. За це проголосувало 16 із 19 членів робочої групи. Утім, це рішення носить суто рекомендаційний характер. Адже Кабмін пропонує створити лише 2 громади: Володимирецьку і Вараську, без урахування принципу добровільності.

Участь у засіданні робочої групи взяли керівники Володимирецького району, депутати Рівненської обласної та Володимирецької районної рад, сільські та селищні голови, а також керівники новостворених ОТГ, активісти і громадські діячі.

Противники нового формату апелювали, що, створюючи лише 2 громади на теренах Володимиреччини, Кабмін грубо порушить принцип добровільності при формуванні тих 4 територіальних громад, які уже пройшли процес об’єднання і мають непогані коефіцієнти спроможності. Найпереконливішим тут був голова Рафалівської ОТГ Василь Совгуть, який наголошував, що треба дати час громадам пожити у новому форматі, напрацювати певний досвід, а вже потім ухвалювати еволюційні рішення — на основі не прогнозних, а фактичних показників спроможності.

Прихильники формули «2 громади», запропонованої робочою групою Рівненської ОДА, говорили, що район дотаційний на 92 відсотки і з одного бідного району не зробиш шість багатих громад. А після завершення адмінреформи, коли не буде районів і областей, а будуть лише ОТГ і округи, малі громади просто не зможуть утримувати амбулаторії, заклади освіти і культури та центри надання адмінпослуг для своїх жителів. То чи не краще уникнути цих грабель й одразу створити великі об’єднання, де буде достатньо ресурсів, щоб забезпечити їх життєздатність і нарощувати потенціал?

Була також ідея депутата Рівненської обласної ради Петра Мартинюка запропонувати урядовцям свою формулу, де будуть 3 громади: Володимирецька, Вараська і Рафалівська, що дасть змогу більш-менш пропорційно розподілити ресурси, забезпечивши спроможність цих громад. На що критики резонно нагадували про забутий принцип добровільності, коли марною стала праця багатьох років і багатьох громад на шляху децентралізації.

Тож цей проект навіть не розглядали, як і пропозицію громади Лозківської сільради приєднати їх до Вараша та ідею повернути Городецьку сільську раду в адміністративне поле Володимирецького району.

Дехто казав, що така реформа, коли сьогодні обіцяють одне, а завтра роблять навпаки, дуже нагадує радянські часи, коли голосуй-не голосуй, а все одно поставлять своїх людей і зроблять, як партія скаже. Представники села Ромейки, які входять до нещодавно створеної Полицької ОТГ, погрожували перекрити трасу Київ — Варшава, якщо їхню волю не почують. Чимало несподіваних прикладів з реалій життя в ОТГ, які ще тільки чекають новоутворені громади, присутні почули від очільника Вараської ОТГ Сергія Анощенка. Він сказав, що ніхто ні в кого не питатиме. Є модель уряду — децентралізація за принципом спроможності — і за нею формуватимуть усі територіальні об’єднання на місцях.

Отже, після півторагодинної дискусії і виступів члени робочої групи більшістю проголосували в поіменному режимі за формулу «4 + 2», поставивши крапку в дискусіях на районному рівні. Тепер — справа за Рівненською ОДА, яка передасть пропозиції  до Києва, де й мають затвердити остаточну формулу.

Володимирець.