Державна лісова охорона лісогосподарських підприємств, що належать до сфери управління Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства, торік зафіксувала 237 випадків незаконної заготівлі деревини загальним обсягом майже 3 тис. куб. м. 

За інформацією прес-служби ЖОУЛМГ, лісопорушники завдали шкоди на понад 17 млн грн. Хоча лісівники передали до правоохоронних органів 135 справ, за якими відкрито 101 кримінальне провадження, до судів скеровано лише сім справ на загальну суму збитків 387 тис. грн, а за рештою досі тривають слідчі дії.

Також зазначається, що нині крадіжками лісу займаються цілі злочинні угруповання, добре оснащені та організовані. Лісівники наголошують, що у боротьбі з порушеннями слід обов’язково розслідувати весь ланцюжок злочинних дій: крадіжку, зберігання, переміщення та переробку незаконно добутої деревини. Як констатує ЖОУЛМГ, через недосконале законодавство і лояльність судової системи резонансні справи зі значними збитками не доводять до логічного кінця, а правопорушники не лише уникають покарання, а й далі завдають шкоди довкіллю і державі.