На знімку: Олексій Гетманенко (праворуч) і Граціан-Флорін Пирву.

Україну і Румунію поєднують дружні відносини, країни працюють над багатьма спільними грантовими проектами, тому легко знайти спільну мову на рівні суміжних прикордонних регіонів, визначити конкретні дії для подальшого розвитку стосунків. На цьому наголосив в. о. очільника Закарпатської облдержадміністрації Олексій Гетманенко під час зустрічі з консулом Румунії в селищі Солотвино (Тячівський район) Граціаном-Флоріном Пирву та делегацією ради повіту Сату-Маре на чолі з головою ради Чабою Патакі.

Також Олексій Гетманенко повідомив, що обласна держадміністрація планує поїздку до Румунії для обміну досвідом і ознайомлення з умовами проживання української спільноти. Про це інформує прес-служба ОДА.

Зі свого боку Граціан-Флорін Пирву повідомив, що вдалося виграти декілька спільних європейських грантів для української сторони. Так, на закупівлю медичного обладнання в Закарпатську обласну дитячу лікарню за проектом виділено 400 тисяч євро, значні кошти буде залучено для української школи в селищі Солотвино, також планується реконструкція доріг в цьому населеному пункті тощо. Консул запропонував свою допомогу і в питаннях транскордонного співробітництва, спільних грантових проектах. А ще поінформував про підтримку владою Румунії місцевої української громади.

Також під час зустрічі обговорили питання відкриття нових пунктів пропуску на спільному кордоні. У планах - КПП «Біла Церква - Сігету Мармацієй». Румунська сторона фінансуватиме будівництво мосту, який з’єднає береги двох країн (кордон між українським селом Біла Церква та містом Сигет проходить посередині русла річки Тиса), а українська - розробила детальний план виділення земельної ділянки під пункт пропуску в селі Біла Церква. Також до кінця року буде завершено ремонт дороги державного значення Мукачево - Рогатин. На ці роботи виділено триста мільйонів бюджетних гривень. Це важливо, адже інвестори їдуть тільки в ту країну, де якісні дороги.

Олексій Гетманенко також зазначив, що для влади Закарпаття важливим є екологічний проект у селищі Солотвино, і це питання обговорюватиметьсь на міжнародному форумі. Унікальні можливості населеного пункту - поклади солі - належно не використовуються. Плановано змінити підходи - від зони занепаду та катастрофи, до території розвитку.

Насамкінець обидві сторони домовилися про регулярні зустрічі щомісяця.

Фото прес-служби ОДА.

Ужгород.