Це означає, що наші сусіди стануть першою в історії державою — членом ЄС, яка перебуває під моніторингом через загрози демократії та верховенству права.

Рішення було ухвалене у вівторок у рамках резолюції, присвяченої судовій реформі в Польщі. Документ наповнений украй жорсткою критикою на адресу ініціатив польської влади. Зміни в системі правосуддя ПАРЄ визнала такими, що «суперечать європейським нормам і стандартам». Польську владу звинуватили в тиску на суддів, у пере-слідуванні тих, хто схильний до критики, у спробі уряду підпорядкувати судову владу урядові, в невиконанні рішень нелояльних судів тощо, повідомляє «Європейська правда».

Цікаво, що в середу ввечері у ПАРЄ делегати мали розглянути проект рішення стосовно оскарження повноважень російської делегації через порушення росіянами зобов’язань перед Радою Європи. Незважаючи на агресію Росії в Україні та Грузії, а також зміни до конституції РФ, що передбачають, зокрема, можливість нівелювання рішень Європейського суду з прав людини, цей документ пропонує уникнути накладання на РФ будь-яких обмежень та стверджує, що Росія показала прогрес у виконанні вимог ПАРЄ. Остаточне рішення ПАРЄ на момент верстки номера ще не було відоме. 

Окрім того, у вівторок заступника голови Держдуми Петра Толстого таки оголосили віце-президентом ПАРЄ за квотою РФ.