У зв’язку з цим міністр фінансів Олаф Шольц заявив, що підприємства в західній частині Німеччини отримають 2,6 млрд євро за їх раннє зупинення. У східних землях сума компенсацій сягне 1,75 млрд євро. Ці виплати промисловцям спрямують понад ті 40 млрд євро, котрі уряд уже пообіцяв видати для того, щоб удар по земельних бюджетах не був дуже згубним.

Таке рішення ухвалене після переговорів федеральних міністрів з представниками чотирьох земель, які є основними вугільними регіонами. До цього урядовців спонукало дотримання Німеччиною Паризьких угод, тобто плану зі зменшення викидів вуглекислого газу в атмосферу.

Нині ФРН використовує вугілля для покриття приблизно третини власних потреб в електроенергії. Остаточна відмова від цього твердого палива в енергетиці планована на 2038 рік.

Також міністр з питань захисту довкілля Свенья Шульце заявила, що країні потрібне масове розширення потужностей для отримання енергії сонця і вітру, оскільки Німеччина перебуває у процесі виходу з атомної енергетики (останній реактор плановано зупинити наприкінці 2022 року).

Берлін.