Започаткований три роки тому цей захід став популярним не лише серед нашої діаспори. На нього збирається дедалі більше місцевих мешканців. Нинішнє свято, що проходило в останню неділю січня, мало свою особливість.

Українців, які з’їхалися з різних куточків країни — Лісабона, Портімао, Сетубала, Порто, низки інших міст і сіл — не залишила байдужими благодійна виставка-продаж малюнків і фотографій, які нагадали про війну в нашій державі з російським агресором («Голос України» окремо писав про неї у номері за 25 січня 2020 р.). До Португалії малюнки і світлини доправила керівник ГО «Допомога Армії Рівне» (ДАР) Вікторія Шинкаренко. Напередодні виставку презентували в Лісабоні. Виручені за роботи кошти передадуть їхнім авторам — бійцям, які отримали поранення на Донбасі.

А загалом ярмарок вразив розмаїттям здібностей діаспорян. Тут співали, танцювали, демонстрували вироби народних промислів, пропонували скуштувати страви традиційної української кухні (на знімку). Дорослі й діти вбралися у святковий національний одяг.

«Мені дуже сподобалися колядки колективу народної пісні «Веретено», — розповіла «Голосу України» Олена Бабич, представниця Вінниччини, яка нині мешкає у Португалії. — Запам’ятався виступ дуету «Горлиця» у складі Марії Петрів та Іванни Сливоцької. Дуже талановита Мартуся Іваночко трепетно виконала пісню «Україно моя». Чудово виступив Володимир Лисак. «Козацька слава», озвучена голосом Олександра Ковальчука, підняла в кожного патріотичний дух. Щиро колядував «Вертеп» з Албуфейри. А які дотепні гуморески Анатолія Панченка!.. І це ще не всі виконавці».

У гості до українців завітала віце-президент мерії Албуфейри Ана Піфаро. Вона не шкодувала гарних слів. Щиро говорила про організованість української діаспори у проведенні таких масштабних заходів, вміння берегти свої традиції, мову і навчати цього дітей навіть далеко від рідної землі.

На жаль, на ярмарку не було українських дипломатів, що засмутило багатьох представників діаспори.

Ініціаторами і постійними організаторами «Ярмарку талантів» є волонтерська благодійна організація «Янголи милосердя». Цього року до її проведення долучилася асоціація українців «Alegria de Leste» з Албуфейри.

Лісабон.

Фото Олени БАБИЧ.