Історичну будівлю по вулиці Гоголя, 11 було зведено в 1846 році за проектом відомих архітекторів Даллакви й Шашина, вона належала дядькові письменника по матері відставному генерал-майору Андрію Трощинському.

Микола Гоголь зупинявся в нього, коли жив в Одесі в 1850—1851 роках. Тут він створив другий том «Мертвих душ».

Нині будинок перебуває на балансі ОСББ.

Водночас прес-центр Міністерства оборони у відповіді на запит журналістів улітку 2017 року зазначав, що будинок тоді перебував на балансі квартирно-експлуатаційного відділу в місті Одеса, а міськрада протягом семи років не вживала заходів щодо прийняття будівлі та розташованих у ній приміщень на баланс міста. До 2012 року будинок Гоголя перебував у власності Міноборони.

Мешканці більшості квартир відсудили будинок у військового відомства й стали його повноправними власниками. Сім років тому міськрада заявляла про намір розпочати разом з мешканцями реставрацію будинку. У березні 2013 року пам’ятку навіть обгородили парканом і завісили спеціальною тканиною. Проте питання залишилося невирішеним дотепер.

Будівля почала руйнуватися. Були пробиті міжповерхові перекриття, оголився фасад, тепер усередину будинку вільно потрапляє вода, що прискорює подальше руйнування.