Про це повідомляє «Європейська правда». За підтвердження повноважень Росії у повному обсязі проголосувало 96 депутатів, проти — 44, утрималися — 7.

Голова української делегації у ПАРЄ Єлизавета Ясько, коментуючи рішення Асамблеї, нагадала, що воно ухвалене на тлі вражаючих порушень РФ міжнародного права й демократичних норм та стандартів. Зокрема, триває окупація Криму, грузинських та молдовських територій; не припиняється збройна агресія на Донбасі.

«Зрозуміло, що в такій ситуації ми були зобов’язані відкрити членам ПАРЄ очі на російську політику. Члени Асамблеї ознайомились з аргументами і постановили, що це не має значення. Для них діалог важливіший за цінності, а російські внески до Ради Європи важать більше, ніж чисте сумління. Скажу чесно: рішення ПАРЄ не стало несподіванкою для нас. Ми тверезо оцінювали ймовірний результат. Проте в міжнародній політиці значення має не лише результат, а й позиція нашої делегації. Ми дали зрозуміти, що не будемо миритись із ситуацією, яка склалась в ПАРЄ після ганебного повернення російської делегації», — написала у Фейсбуці Єлизавета Ясько.

На її думку, результат голосування за підтвердження повноважень російської делегації не свідчить, що підтримка України зменшились. «Кожен член ПАРЄ ухвалював рішення, керуючись власними переконаннями. Більша частина делегатів, навіть дружніх до Росії, вважають, що вона повинна виконувати свої міжнародні зобов’язання, а для цього вона має бути представлена в ПАРЄ, і з нею треба вести діалог. Таку позицію ми чули і в залі засідань, і в комітетах, і на двосторонніх зустрічах. Я не вірю в ефективність такого підходу: це маніловщина», — вважає голова української делегації.

На думку Є. Ясько, нинішнє голосування не розв’язує, а поглиблює кризу в ПАРЄ. «Повторювати мантру про діалог з державою-агресором — це шлях в нікуди. Росіяни в ПАРЄ показують, що європейські цінності, права людини, мир і демократія для них — це порожній звук. Вони говорять мовою погроз, ультиматумів і пропаганди», — стверджує Є. Ясько.

У нових умовах, за її словами, українська делегація буде, зокрема, стежити, щоб Росія не використала трибуну ПАРЄ для поширення фейків і пропаганди. Також вона запевнила, що народні депутати від України продовжать працювати «з позитивним порядком денним разом з партнерами, друзями та однодумцями».