Передусім у частині значного скорочення кількості народних обранців. Причина: вони надто дорого обходяться суспільству, адже з державної скарбниці на утримання парламенту ФРН спрямовується понад один мільярд євро щороку. На думку ініціаторів реформування Бундестагу, це має зміцнити демократію у країні загалом.

Про це в інтерв’ю виданню Bild заявив президент союзу Райнер Хольцнагель. Він закликав скоротити кількість депутатів Бундестагу з нинішніх 709 членів до 500. Адже витрати на суму в понад мільярд євро роблять цього року утримання парламенту таким дороговартісним, як ніколи досі. Кожен окремий мандат обходиться державі в більш як 750 тисяч євро на рік. А якщо до цього додати видатки на адміністрацію, нерухомість і держслужбовців, то сума сягає захмарних позначок!

Аналітики Союзу платників податків застерігають: якщо після наступних парламентських виборів кількість депутатів Бундестагу зросте до 800 осіб, то для них треба буде спрямувати додатково 64 млн євро.

Тож парламент нині обговорює реформу виборчого законодавства — з тим, щоб обмежити кількість членів Бундестагу. Причиною її зростання є так звані компенсаційні мандати. Вони виникають тоді, коли та чи інша партія за «голосами за кандидата» (кожен німецький виборець має два голоси: один – за конкретного кандидата у виборчому окрузі, другий — за партійний список у федеральній землі) отримує більше мандатів, ніж за партійними списками. В таких випадках, щоб гарантувати пропорційність, закон передбачає збільшення загальної кількості місць у парламенті. Цього можна було б позбутися, скоротивши кількість виборчих округів, що нині активно обговорють різні верстви населення та німецький політикум.

Берлін.

Фото автора.