Учасники засідання заслухали доповіді з питань організації надання медичної допомоги хворим на туберкульоз та відвідали обласний онкологічний диспансер, обласний протитуберкульозний диспансер і центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

У приміщенні облдержадміністрації відбулася нарада за участю голови парламентського комітету Михайла Радуцького, народних депутатів, представників Міністерства охорони здоров’я та Національної служби здоров’я, голови ОДА Віталія Бунечка, першого заступника голови обласної ради Сергія Крамаренка, керівників закладів охорони здоров’я Житомирської області.

Очільник області Віталій Бунечко поінформував про стан галузі в регіоні та перспективи її розвитку в умовах підготовки до медичної реформи. Сергій Крамаренко акцентував увагу на вкрай важливому значенні обласного онкологічного диспансеру для жителів регіону, особливо в контексті віддалених наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. «В обласному онкологічному диспансері на обліку перебувають майже 30 тисяч хворих із різними видами онкологічних захворювань. Щорічно до двох тисяч пацієнтів потребують лікування променевою терапією. Тому депутатами обласної ради прийнято рішення про оновлення комунального закладу. Зокрема, про добудову приміщень онкодиспансеру, на що спрямовано майже 30 мільйонів гривень. Це покращить умови роботи медиків та лікування хворих», — зазначив він.

Депутати обласної ради наголосили на необхідності придбати лінійний прискорювач для онкодиспансеру. Представники комітету та МОЗ висловили сподівання, що область отримає його вже в цьому році. Учасники наради відзначили позитивні зміни, які спостерігаються у медичних закладах області протягом останніх років та окреслили основні пріоритетні завдання трансформації системи охорони здоров’я.

Водночас майже сотня зубних лікарів Житомирщини, які побоюються, що вже з квітня можуть втратити роботу, влаштували пікет перед приміщенням облдержадміністрації на майдані імені С.П. Корольова. За словами мітингувальників, свого часу Міністерство охорони здоров’я змінило кваліфікаційні вимоги, внаслідок чого зубних лікарів фактично позбавили можливості надавати пацієнтам ті самі медичні послуги, що й лікарі-стоматологи.

Вони втратили право лікувати пацієнтів і можуть лише проводити профілактичний огляд та діагностику. Напередодні другого етапу реформи медичні установи в різних куточках країни посилаються на наказ № 117 від 29 березня 2002 року. Зубним лікарям кажуть про наміри їх звільнити, з огляду на те, що НСЗУ не оплачуватиме їхню роботу.

«У всіх областях України — тисячі зубних лікарів перебувають на межі безробіття. Вони налаштовані на пікети, мітинги та страйки. Мені як голові громадської організації дуже важко втримати цю хвилю. Хочемо розв’язати проблему цивілізовано, на законодавчому рівні», — підкреслила голова ГО «Зубні лікарі України» Віра Шиміліна.

Перед початком наради до пікетників вийшли народні депутати та голова ОДА. Михайло Радуцький пообіцяв спрямувати відповідну інформацію до профільного міністерства. «Як це питання вирішиться, я не готовий вам зараз відповісти, але на вулицю вигнати таку кількість людей неможливо», — заявив він учасникам мітингу.

Житомирська область.