Невдоволення громадян щодо новацій у трудовому законодавстві України, ініційованих урядом, помічене фактично по всій країні. Найбільша акція відбулася в Києві.

Тим часом, щоб висловити свою незгоду з проектом закону України «Про працю» № 2708 та іншими законодавчими ініціативами, які, на їхнє переконання, не відповідають Конституції України, міжнародним актам і звужують трудові, соціально-економічні права й гарантії працівників, провели акцію протесту «Хвиля гніву» й представники профспілкових організацій Донецької області у Краматорську.

За словами промовців — представників обласних профоб’єднань, трудових колективів і громадських організацій, запропоноване урядом перенесення відносин між роботодавцем і працівником на договірну основу порушує права найманих працівників.

В ухваленій учасниками мітингу резолюції зазначено, що розробленим проектом закону № 2708 «Про працю» (цитуємо): «Скасовується чинний Кодекс законів про працю, втричі скорочується кількість захисних норм, руйнується система законодавчого захисту трудових прав працівників, закривається захищена трудова перспектива для молоді».

Неприйнятним назвали маніфестанти й розроблений проект закону № 2681 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)», який, на їхню думку, фактично усуває професійні спілки від захисту прав працюючих.

Учасники «Хвилі гніву» заявили про свою суцільну підтримку дій Федерації профспілок України та звернулися до всіх профспілкових комітетів і членів профспілок первинних профорганізацій із закликом використовувати всі наявні можливості для роз’яснення негативних наслідків прийняття законопроектів №№ 2708 і 2681.

За словами голови Конфедерації вільних профспілок України Донецької області, лідера первинної організації Незалежної профспілки гірників України шахти «Білозерська» Дмитра Зеленого, проведена акція протесту має статус попереджувальної, але якщо уряд не дослухається до вимог мітингувальників, профспілки проводитимуть всеукраїнську акцію в Києві.

«Ми не згодні зі змінами, які сьогодні пропонує уряд і ухвала яких була б порушенням 38 міжнародних конвенцій, ратифікованих в Україні», — сказав Дмитро Зелений.