Ранкове засідання 14 січня

Голова Верховної Ради Володимир Рибак відкрив пленарне засідання парламенту. У сесійній залі зареєструвалися 269 народних депутатів. Однак одразу після цього глава парламенту оголосив перерву до 16-ї години для проведення консультацій, і депутати розійшлися, а лідери фракцій зібралися на нараду в кабінеті глави парламенту.

Зранку опозиція заблокувала трибуну та президію, наполягаючи на виконанні політичних вимог — відставці міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та всього уряду загалом, розпуску спецпідрозділу МВС «Беркут», звіті у сесійній залі парламенту Генерального прокурора Віктора Пшонки про те, чому не працює закон про «амністію» учасників Євромайдану. А також на створенні Тимчасової слідчої комісії щодо розслідування фактів надмірного застосування сили з боку правоохоронців до мирних мітингувальників.

 У кулуарах представники парламентської більшості обурювалися діями опозиції. Адже цього тижня, який є останнім у роботі третьої сесії Верховної Ради, народним обранцям належить ухвалити основний фінансовий документ держави — закон про Державний бюджет України на 2014 рік, від якого залежить фінансування всіх державних видатків.

Голова Комітету з питань Регламенту регіонал Володимир Макеєнко в інтерв’ю журналістам заявив, що Партія регіонів готова піти на поступки опозиції в питанні створення Тимчасової слідчої комісії (ТСК) задля своєчасного ухвалення державного бюджету. І що також регіонали готові дискутувати питання щодо збільшення видатків державного кошторису. Але для цього депутатам потрібно не блокувати, а працювати — і в режимі комітетів, і в пленарному режимі. Депутат також повідомив, що питання про створення ТСК, на чому наполягає опозиція, було внесено до порядку денного, і він навіть підготував виступ на цю тему.

Те, що до проекту Держбюджету-2014 надійшло близько трьох тисяч поправок від депутатів, у більшості вважають за звичайну законотворчу практику. Більшість пропозицій — від депутатів-мажоритарників, котрі прагнуть збільшити видатки на фінансування соціально-економічного розвитку своїх округів.

Володимир Макеєнко пригадав, що за часів його головування у бюджетному комітеті надходило і до п’яти тисяч поправок до проекту бюджету, над якими працювали цілодобово. Свого часу парламент ухвалював кошторис країни навіть пізнього вечора.

Комуністи голосуватимуть за проект бюджету — заявив представник фракції КПУ Спірідон Кілінкаров. Водночас він вважає безглуздою вимогу опозиції про виділення 2,2 мільярда гривень на проведення дочасних виборів, оскільки виборців хвилюють зовсім інші, передусім соціальні питання. «Вибори мало кого турбують у суспільстві, — сказав депутат-комуніст. — Треба знайти компроміс щодо погодження позицій у бюджеті. Це серйозний документ, який вимагає серйозної дискусії в парламенті, в тому числі щодо розв’язання соціальних проблем».

Ще один депутат-регіонал Ярослав Сухий також підтвердив, що Партія регіонів готова проголосувати за створення ТСК, на якій наполягає опозиція. При цьому він назвав нереальними головні вимоги опозиції — розпуск парламенту та відставку уряду. «Адже відставлена Верховна Рада працюватиме до тих пір, поки не буде обрано нову, Кабмін виконуватиме свої обов’язки до призначення нового уряду, — нагадав депутат конституційні норми. — Покарати тих, хто перевищив свої повноваження, застосовував силу, бив студентів, — я за. Прокуратура розбирається, якщо треба — створимо комісію. Ми могли б сьогодні створити таку комісію. І я би за неї голосував, як колишній офіцер внутрішніх військ». Водночас Я. Сухий не виключив: якщо блокування парламенту триватиме, то парламентська більшість може ухвалити бюджет «з коліс», тобто без розгляду поправок, одразу в цілому.

Лідери опозиції на брифінгу заявили, що провладна більшість не хоче прислухатися до їхніх вимог. І що на нараді в кабінеті Голови Верховної Ради опозиція не почула відповіді на запитання, чому припинилися переговори та круглі столи, які були ініційовані владою, і чому не виконується закон про припинення переслідувань учасників Євромайдану, за який голосувала парламентська більшість.

«А тому вихід тільки один — повне перезавантаження влади, і президентські, і парламентські вибори, — заявив лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок. І додав, що опозиція за жодних обставин не голосуватиме за бюджет.

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк вкотре переконував: вирішення політичної кризи залежить від Президента Віктора Януковича. «Наша базова вимога — відставка уряду Азарова залишається, і ми звернулися до голови парламенту — піти до Віктора Януковича і пояснити йому: якщо рішення про відставку уряду та відставку Захарченка не буде прийнято, то найближчим часом ми отримаємо нову хвилю протистояння», — заявив політик.

Лідер «УДАРу» Віталій Кличко також підтвердив, що опозиція на нараді у глави парламенту не отримала відповіді на ключові питання, які порушувалися на понеділковій погоджувальній раді. 

Водночас, відповідаючи на запитання журналістів, чи голосуватиме «УДАР» за держбюджет, заступник голови фракції «УДАР» Віталій Ковальчук відзначив, що якщо пропозиції фракції будуть враховані — депутати готові розглядати закон про бюджет. «Наша основна пропозиція — передбачити два мільярди гривень на проведення дострокових виборів Президента і парламенту, зменшивши у такий спосіб збільшене фінансування МВС», — сказав депутат.

Лідери фракцій вирішили зібратися на ще одну нараду в керівника парламенту перед відкриттям вечірнього пленарного засідання — о 15.30.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Дослівно

Народний депутат Володимир Макеєнко:

«Ми ведемо переговори з опозицією, щоб розпочати головне питання — розгляд бюджету. Це останній тиждень сесії, далі за Конституцією — два тижні перерви до 4 лютого. Тобто треба приймати бюджет на цьому тижні, іншого часу за графіком немає».

На передньому плані Ірина Спіріна.

Олексій Кунченко, Сергій Мошак.