Фото з сайту president.gov.ua

«Сполучені Штати віддані ідеї захисту суверенітету і територіальної цілісності України. Ми продовжуємо підтримувати Україну в приєднанні до НАТО і наближенні до Євросоюзу. США ніколи не визнають незаконну анексію Криму Росією». Це вчора заявив Державний секретар Сполучених Штатів Майк Помпео в Києві під час спільної прес-конференції з Президентом України Володимиром Зеленським.

Майк Помпео наголосив, що Україна є важливою для США. «Це не просто географічний центр Європи. Це — фактично фортеця між Східною Європою і авторитаризмом». «У нас є чіткий посил, — сказав Державний секретар. — США бачать Україну як країну, що бореться за свободу, демократію і благополуччя. Ми продовжуємо підтримувати Україну, в тому числі антикорупційні зусилля. США працюють над тим, щоб Україна розбудувала верховенство права, інвестиційний клімат, реформувала оборонний сектор і енергонезалежність, і робитимуть це надалі».

Володимир Зеленський під час прес-конференції зауважив, що вважає візит знаковим, оскільки він демонструє послідовну і всебічну підтримку нашої держави з боку США. «Сьогодні я висловив надію, що США будуть більш активно залучені до процесів мирного врегулювання на сході України та деокупації Криму завдяки призначенню з цих питань окремої посадової особи з Державного департаменту», — сказав він.

Журналістів цікавило: чи вплинула ситуація з процедурою імпічменту Президента США на відносини двох держав і коли відбудеться візит Президента України до Сполучених Штатів?

Володимир Зеленський відповів, що вважає візит до США «правильним для відносин обох країн, для статусу України». Коментуючи нинішній стан відносин, Президент України зазначив, що, на його думку, останнім часом вони стали навпаки кращі. «Між нашими країнами дуже гарні відносини. Сполучені Штати дійсно нас підтримують і захищають… Сьогодні ми говоримо про вже багато контрактів у різних галузях. Мені здається, у наших відносинах — новий крок», — сказав він.

Натомість Майк Помпео заявив, що для візиту Президента України до США «просто треба знайти відповідний час, відповідні можливості». «Ми хочемо переконатися в тому, що це відбудеться тоді, коли буде значний прогрес показано. Між нашими країнами є багато роботи. Наші команди обговорюють усі ці можливості», — сказав він.

Володимир Зеленський повідомив, що запрошує американський бізнес до участі в проектах з будівництва доріг, видобутку українського природного газу та нафти, розробки Чорноморського шельфу. «Міністерство інфраструктури та Укрзалізниця вже ведуть переговори про закупівлю нової партії локомотивів американського виробництва», — сказав Президент. Він закликав Вашингтон скасувати мита на імпорт сталі з України у розмірі 25%. «Це чутливе питання для нашого металургійного експорту, тож ми сподіваємося на скасування цього мита для України», — сказав він.

Учора відбулася зустріч держсекретаря з главою МЗС Вадимом Пристайком. Головну увагу під час переговорів приділили, зокрема, координації дій України та США на міжнародній арені з метою відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, практичній співпраці в безпековій сфері», — повідомила прес-служба МЗС. Спільно з главою МЗС України Майк Помпео відвідав кафедральний Свято-Михайлівський Золотоверхий собор та меморіал «Стіна пам’яті загиблих за Україну» (на знімку).

Також глава Державного департаменту зустрівся з Митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм. Під час розмови йшлося про виклики для Православної церкви України, зокрема на тимчасово окупованих Росією територіях Донбасу та Криму, повідомила прес-служба ПЦУ.

Окрім того, відбулася зустріч з міністром оборони Андрієм Загороднюком та представниками бізнесу.

Фото прес-служби МЗС України.