Щойно німецькі комунальні служби повивозили різдвяні ялинки, а заклади торгівлі вже виставили на полиці та у вітрини товари до… великодніх свят (на знімку).

Мовляв, поспішайте насолодитися практично необмеженим вибором великодніх солодощів, весняних декорацій, свічок, кошиків, розфарбованих яєць, у тому числі шоколадних, і, звичайно, тутешнього феномена — великодніх зайців. Тож вухані, порцелянові, дерев’яні, з текстилю, плетені, шоколадні, посміхаються, підморгують, вітають — у формі посуду, світильників, підсвічників, чашок і просто зайці самі собою. Минулорічних великодніх свят і підготовки до них у ФРН було продано лише шоколадних зайців понад 80 млн!

Німецькою Великдень — Ostern. Це слово походить від імені стародавньої німецької богині Остари, котра символізує весну і початок нового життя, а зайці — символи родючості. 

Й хоча свято у ФРН цього року відзначається ще лише 12 квітня, найнетерплячіші покупці вже з кінця січня шикуються до кас. Щоправда, серед них чимало туристів, котрі запасаються цими суто німецькими оригінальними сувенірами і подарунками за нагоди.

Берлін.

Фото автора.