За інформацією департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, аграріям Сумщини на цьогорічну посівну кампанію доведеться витратити приблизно 6,5 млрд грн. У них є 90% необхідних ресурсів, але решту доведеться запозичити.

Зробити це можна на максимально вигідних умовах. Для цього діють державні та обласні програми фінансової підтримки і лізингові проекти, а банки пропонують сучасні продукти. Про них і дізналися представники малих та середніх аграрних підприємств, котрі взяли участь у форумі.

На Сумщині обліковується 385 сільгосппідприємств та 652 фермерські господарства. Виробництвом товарної агропродукції займається також чимало особистих селянських господарств.

Сумська область.

До речі

В уряді обіцяють здешевлені кредити

У держбюджеті-2020 закладено 4,2 млрд грн на підтримку АПК, з яких 1,2 млрд передбачається виділити на програму зі здешевлення кредитів. Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький на своїй сторінці у Фейсбуці. Зокрема, програма включатиме:

— компенсацію відсотків за кредитами для сільгосппідприємств, які мають щорічний оборот до 20 млн грн. Цей напрям не матиме обмежень щодо цільового використання кредитів. Держава компенсуватиме до 1,5 облікової ставки НБУ, кінцева вартість кредиту для сільгоспвиробника не перевищуватиме 5%;

— компенсацію відсотків за кредитами, залученими на розвиток тваринництва, в тому числі «нішеві» напрями — вівчарство, козівництво, бджільництво, звірівництво та інші. Передбачається, що сума кредитів не має перевищувати 10—15 млн грн.