Підлозцівська ОТГ утворена у 2015-му шляхом об’єднання Підлозцівської і Торговицької сільських рад Млинівського району. Вона була першопрохідцем на шляху децентралізації не лише у районі, а й в області. А нині входить у четвірку фінансово самодостатніх громад Рівненщини. На одного мешканця тут припадає майже чотири тисячі гривень власних доходів. Якщо перед об’єднанням бюджет двох сільрад становив 1 мільйон гривень, то на 1 січня 2020 року ОТГ має 8,5 мільйона гривень власних доходів.

«Живемо, а не виживаємо»

— Держава дає нам тільки освітню субвенцію на зарплату вчителям. Додатково давали дотацію на утримання закладів медицини та освіти, яка за ці роки скоротилася на 60 відсотків, — розповідає голова Підлозцівської ОТГ Микола Костюкевич (на знімку).

— За рахунок чого виживаєте? — цікавлюсь у керівника громади, на що чую у відповідь:

— Не виживаємо, а живемо. У наших селах потужні інвестори — «Хавест-Агро» та ПП «Агро-Експрес-Сервіс», які взяли в оренду паї й їх обробляють. Власники паїв мають від того зиск, мешканці сіл теж — працевлаштовані у цих агрофірмах. І для ОТГ є користь від таких інвесторів, бо вони не лише сплачують податки у місцевий бюджет, а й з власної волі за орендований гектар платять на потреби громади по 100 та 50 гривень — набігає більше 200 тисяч гривень за рік. Поповнюємо бюджет за рахунок сплати ПДФО — торік цей показник виконали в середньому на 200 відсотків, плати за землю тощо.

У Підлозцівську ОТГ хоче зайти новий інвестор, який має намір побудувати поблизу села Ставрів птахоферму за євростандартами. Тут могло б працевлаштуватись 20 сільських мешканців, та й податків у місцевому бюджеті побільшало б. Але інвестор пояснив, що зайде тільки за умови збереження ОТГ, бо не хоче ризикувати — хоче стабільності.

Громада стривожена намірами чиновників

Воно й справді: бізнес любить тишу. А над Підлозцівською об’єднаною громадою, яка досі спокійно і гарно господарювала (самодостатня ж), нависли, як кажуть місцеві мешканці, чорні хмари. Комусь із чиновників спало на думку об’єднати всі п’ять ОТГ Млинівського району (і Підлозцівську в тому числі) в одну, таким чином повернувши громади на початкову точку, з якої стартувала децентралізація у районі. Люди обурені, що з їхньою думкою жити і господарювати своєю ОТГ ніхто не рахується: це при тому, що зараз не радянські часи, що процес децентралізації передбачає принцип добровільності об’єднання, та й що громада Підлозцівська фінансово самодостатня і хоче такою залишатись надалі, для чого є всі підстави і перспективи. Тож активісти громади пішли по дворах збирати підписи на підтримку збереження їхньою ОТГ. Такі ж само дії роблять люди і по інших ОТГ Млинівського району.

Переселенці з чорнобильських районів прижилися

Від інших Підлозцівська ОТГ відрізняється тим, що сюди після аварії на Чорнобильській АЕС переїхало 150 сімей із північних районів Рівненщини — Рокитнівського, Дубровицького, Зарічненського, Сарненського, Володимирецького. Основний пік переселення припав на 1993—1996 роки, коли для переселенців побудували котеджі. Була для людей і робота у місцевому господарстві, але з часом воно збанкрутіло, розпалося, і люди почали шукати інші способи виживання.

— Зараз місцеві мешканці працюють у школах, дитсадках, агроформуваннях, їздять на сезонні заробітки, на роботу у Луцьк, — розповідає Микола Костюкевич, який теж свого часу переїхав сюди з Великих Озер Дубровицького району. — До Луцька людям зручніше добиратися, до нього 20 кілометрів асфальту, та й повз сусіднє село Мстишин маршрутки в Луцьк ходять через кожну годину. Тим часом від райцентру Млинова до Підлозців — 25 кілометрів бруківки, трястися якою не дуже приємно. Рівне з Підлозцями з’єднує три рейси на день.

Міняється обличчя сіл

Люди протестують проти ліквідації Підлозцівської ОТГ ще й тому, що після об’єднання побачили реальні зміни на краще по селах. Тож їх не хочуть залишати і зараз майже двадцять нових забудовників, яким залюбки виділяють місця під будівництво осель.

По ОТГ зроблено багато з благоустрою. У семи селах з дев’яти зроблене повністю вуличне освітлення, торік — ямковий ремонт вулиць, проклали 800 метрів асфальту по вулиці Лісовій у селі Топілля, побудували котельню на твердому паливі в дитсадку у Підлозцях. Поміняли дахи в Будинку культури у селі Торговиця, Підлозцівському ліцеї та адмінприміщенні сільради. Замінили вікна і двері на енергозберігаючі у двох будинках культури, Торговицькому НВК і Підлозцівському ліцеї. Зробили капітальний ремонт приміщення дитсадка у центральному селі ОТГ, який не працював з 2001 року... Всього й не перелічити.

Одне слово, Підлозцівська ОТГ хоче розвиватись, має для цього всі умови і бажання, а отже, й перспективи. Лише просить чиновників — не заважати і не збурювати такими недолугими пропозиціями повернутись до терустрою, який був до початку децентралізації. Люди справедливо запитують: то навіщо було витрачати бюджетні гривні на вибори в усіх п’яти ОТГ району, хто відповість за таке марнотратство?

Рівне.

Фото надане автором.