У самому центрі болгарської столиці є місце, біля котрого без здригання перебувати не можна. Це Меморіал жертвам комуністичного режиму, яких в 1945 році принесла на своїх багнетах Радянська армія. На мармуровій стелі викарбовано імена всіх розстріляних і замучених у концтаборах, вшановуючи яких усі зі сльозами на очах ставлять свічки в невеликій каплиці…

Російські історики й політики затято продовжують називати цей акт визволенням Болгарії від фашистів. Але саме після появи радянських військ у країні влада перейшла до комуністів, і тут запрацювали так звані народні суди, які почали виносити сталінські вироки представникам колишньої влади. 1 лютого 1945 року народний суд у Софії засудив до смертної кари через розстріл 67 болгарських депутатів 25-х Народних зборів, представників трьох урядів разом з їхніми прем’єр-міністрами — Богданом Філовим, Добри Божиловим і Іваном Багряновим (загалом 23 політики), 47 генералів і полковників, 9 секретарів царя, видавців і редакторів газет. Смертний вирок було винесено і трьом регентам малолітнього престолонаслідника Сімеона ІІ — князю Кирилу Преславському (брату покійного царя Бориса ІІІ), професору Богдану Філову і генералу Николі Михову. Серед жертв був і онук відомого українського вченого і громадського діяча України й Болгарії Михайла Драгоманова Димитр Шишманов. Він обіймав високу посаду міністра закордонних справ в уряді Добри Божилова. А засудила його до розстрілу трійка народних суддів за те, що, на їхню думку, він був «морально відповідальним за знущання уряду над болгарським народом». Після падіння комуністичного режиму в Болгарії Димитр Шишманов 26 серпня 1996 року посмертно реабілітований.

Минулої суботи, 1 лютого, яке в Болгарії з 2011 року відзначають як День пам’яті жертв комунізму, до Меморіалу прийшли представники багатьох політичних партій, громадських організацій, Союзу репресованих, неурядових організацій і української діаспори. Вони поклали до пам’ятної стели з іменами загиблих вінки й квіти, вшанували пам’ять жертв репресій хвилиною мовчання, а потім були присутні на панахиді за ними.

Голова Народних зборів Болгарії Цвєта Караянчева (на знімку) на мітингу закликала всіх пам’ятати про цю трагічну сторінку з історії країни й сказала про важливість того, що старшокласники вивчають, яке зло їхній батьківщині було завдано комуністичним режимом. «І сьогодні все ще є люди, і порівняно молоді, які думають, що Народний суд був необхідністю для того часу. Тому життєво важливо, щоб у цю дату тут збирався народ, щоб він продовжував пам’ятати, продовжував пояснювати, якої шкоди завдав країні комуністичний режим. Вічна пам’ять усім його жертвам», — сказала в своїй промові голова парламенту.

Фото з сайту ttps://bnr.bg