Українські офіцери взяли участь у багатонаціональному навчанні «Комбайнд Резолв XIII», що відбулися в Німеччині на базі Багатонаціонального міжвидового центру з підтримки боєготовності (Joint Multinational Readiness Center — JMRC, місто Гогенфельс).

Упродовж першого тижня було проведено злагодження штабу багатонаціональної дивізії, синхронізацію його елементів та штабів підпорядкованих бригад з Польщі, Великої Британії та США. Також здійснено комплекс заходів з висування та підготовки багатонаціональних підрозділів до утримання оборони.

У штабі багатонаціональної дивізії, основу якої становили військовослужбовці ЗС Республіки Польща, офіцери Збройних Сил України виконували низку важливих завдань. Це, зокрема, несення чергування, збір та аналіз бойових донесень від підпорядкованих підрозділів, планування та організація завдання ураження вогнем артилерії тощо. Також у складі управління міжнародного з’єднання наші військовослужбовці опікувалися окремим важливим питанням — плануванням, організацією та здійсненням інформаційних операцій силами та засобами дивізії, а також підпорядкованих підрозділів.

— Координація та інформаційна підтримка дій наших військ та інформаційно-психологічного впливу на противника — це складний та багатогранний процес. Необхідно враховувати всі можливі фактори і в фізичній зоні проведення безпосередніх бойових дій, і в інших площинах: інформаційному середовищі, кіберпросторі, настрої місцевого населення та суспільства в цілому, внутрішньо- та зовнішньополітичні тенденції, вимоги національного законодавства та міжнародних договорів тощо, — розповів представник Національної академії сухопутних військ, який на навчанні обіймав посаду керівника секції інформаційних операцій штабу багатонаціональної дивізії, підполковник Антон Миронович. — Безперечно, для цього у нас є чимало сил та засобів, а саме: секції зв’язків з громадськістю, цивільно-військового співробітництва, психологічних операцій. За потреби залучаємо до планування та координації інші необхідні елементи штабу чи підпорядковані підрозділи. Але варто завжди пам’ятати, що на стіл командиру для затвердження має лягти узгоджений, виважений та збалансований з огляду на всі можливі виклики та загрози план дій.

За словами офіцера, у сучасних збройних конфліктах, а саме на них ґрунтується сценарій навчань під назвою «Комбайнд Резолв», сторони, передусім агресор, широко застосовують усі можливі засоби для досягнення визначеної мети. Часто противник нехтує безпекою місцевого населення та представників міжнародних організацій, правилами ведення війни, широко застосовує пропаганду, засоби інформаційно-психологічного впливу, радіоелектронної боротьби, діє у кіберпросторі.

— Саме такий інструментарій застосовувала під час анексії Криму та окупації окремих районів Донецької та Луганської областей та застосовує нині проти України Російська Федерація, — додав офіцер секції психологічних операцій капітан Іван Орлов. — Тож український досвід протидії ворожим некінетичним засобам впливу має чимале значення на цьому навчанні. Втім, нам також дуже важливо навчатися діяти за стандартами НАТО, набути, так би мовити, взаємосумісності.

Своєю чергою об’єднані сили реагування під егідою НАТО, згідно зі сценарієм та задумом маневрів, мають діяти винятково у правовому полі, чітко дотримуючись норм міжнародного гуманітарного права та правил ведення війни.

27 січня за перебігом багатонаціонального навчання «Комбайнд Резолв XIII» мали змогу спостерігати високоповажні представники армій країн—учасниць навчання. Оцінити дії багатонаціональних підрозділів, а також штабів бригад та дивізії прибув командувач сухопутних військ США в Європі генерал-лейтенант Крістофер Каволлі.

Маневри на полігоні в Німеччині тривали до 3 лютого. Під час навчань учасники «Комбайнд Резолв XIII» відбили стрімкий наступ противника, створили сприятливі умови для переходу в контрнаступ та відтіснили агресора, після чого, згідно з задумом, багатонаціональне з’єднання провело стабілізаційну операцію.

Участь у багатонаціональному навчанні «Комбайнд Резолв XIII», що перекладається українською як «спільні зусилля», брали понад 5 тисяч військовослужбовців із 17 країн, зокрема з Албанії, Великої Британії, Болгарії, Боснії і Герцеговини, Грузії, Греції, Італії, Латвії, Литви, Польщі, Північної Македонії, Нідерландів, Румунії, Словенії, США, Угорщини та України.

Нашу державу на навчанні цьогоріч представляла група офіцерів Збройних Сил України, які виконували завдання за різноманітними напрямами у штабі багатонаціональної дивізії та в складі підрозділу інформаційно-психологічних операцій.

Головна мета навчань, які відбуваються двічі на рік, — практичне тренування у виконанні завдань у багатонаціональному середовищі за стандартами та процедурами НАТО, підвищення рівня взаємосумісності підрозділів збройних сил країн-учасниць.

Сценарій навчання базується на спробі групи уявних країн зі сходу захопити низку країн Балтійського регіону та центральної Європи. При цьому вони широко застосовують засоби, притаманні сучасним воєнним конфліктам, зокрема сепаратистські рухи, незаконні збройні формування, інформаційно-психологічний вплив, пропаганду тощо. Отже, досвід Збройних Сил України щодо протистояння російсько-терористичним бандформуванням на сході нашої держави має чимале значення у форматі загальної підготовки всіх учасників навчання.

Відбуваються навчання у два етапи: командно-штабне навчання бригадного рівня із застосуванням засобів імітаційного моделювання та практичне виконання завдань підрозділами. Окрім того, на базі навчального центру Графенвер, що також розташований на теренах Федеративної Республіки Німеччина, відбулося бригадне навчання ЗС США з бойовою стрільбою.

Торік у навчанні «Комбайнд Резолв» брали участь, окрім групи штабних офіцерів, механізовані роти Сухопутних військ та зведений загін Сил спеціальних операцій Збройних Сил України. Очікується, що бойові українські підрозділи під час наступних навчань на базі JMRS вкотре продемонструють західним партнерам власний професійний вишкіл та реальний бойовий досвід.

Гогенфельс, ФРН, для «Голосу України».

Фото автора.