Наприкінці минулого року депутати від правлячої партії «Новий Азербайджан» ініціювали розпуск парламенту Азербайджану — Національних зборів (Міллі Меджлісу). В грудні переважною більшістю голосів депутати парламенту звернулися до Президента Ільхама Алієва з проханням призначити позачергові парламентські вибори (чергові мали відбутися в листопаді цього року).

У зверненні народних обранців було сказано про необхідність «відновлення» Міллі Меджлісу й про те, що: «Політика реформ, яка проводиться Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим, в останні місяці вийшла на якісно новий рівень. Структурні й кадрові зміни, що проводяться в Кабінеті міністрів, центральних і місцевих органах виконавчої влади, судовій системі — одне слово, в всіх сферах, позитивно оцінюються народом».

Президент країни підтримав парламентаріїв.

Необхідно зазначити, що в історії Азербайджану це перші позачергові парламентські вибори, і відбудуться вони 9 лютого 2020 року.

Для участі у виборах подали заявки майже дві з половиною тисячі осіб, до виборів допущено 1560 кандидатів.

Довідка 

Органом, що здійснюють законодавчу владу в Азербайджанській Республіці, є Національні збори Азербайджану (Міллі Меджліс) — однопалатний парламент, що складається з 125 депутатів, яких обирають на п’ять років за мажоритарною системою. Для обрання депутатом кандидату для перемоги достатньо отримати більше голосів, ніж кожний із суперників окремо. Право бути обраним мають особи, котрі досягли 18-літнього віку (до 2016-го необхідно було мати вік не менше 25 років). Не можуть бути обрані депутатами Міллі Меджлісу особи, які мають подвійне громадянство, а також зобов’язання перед іншими державами, котрі працюють у системі виконавчої чи судової влади, займаються іншою оплачуваною діяльністю, крім наукової, педагогічної і творчої, релігійні діячі, особи, недієздатність яких підтверджена судом, засуджені за тяжкі злочини, котрі відбувають покарання в місцях позбавлення волі за вироком суду, що набув чинності.