На знімку: смачний та поживний обід додав настрою усім — і дорослим, і малим.
У перший день останнього місяця зими страви української кухні «захопили плацдарм» у столиці Чорногорії. Відтепер в Подгориці, в ресторані «Цетіньє», відвідувачі зможуть смакувати справжній український борщ, вареники з картоплею, сиром, вишнями, деруни, голубці, узвар, а також автентичні кулінарні «візитівки» кримськотатарської кулінарії — чебуреки, янтики та айран.
— Дипломатія може використовувати і так звану «м’яку силу» впливу. Наприклад, літературу чи мистецтво в широкому розумінні. От ми з колегами і вирішили: а чому не використати для ознайомлення чорногорців з Україною наші національні страви? — розповідає співробітник Посольства України в Чорногорії і автор ідеї створення ресторану української кухні Михайло Шматов. — За моєю інформацією, на сьогодні в балканських країнах немає жодного закладу, де вам можуть запропонувати меню з українських страв.
Втіленню в життя ідеї пана Михайла посприяло те, що в ресторані «Цетіньє» кухарем працює українка пані Олена, котра знає безліч рецептів і таємниць національного кулінарного мистецтва.
Власник ресторану з розумінням поставився до пропозиції посольства. І тепер всі відвідувачі «Цетіньє» зможуть на практиці, за столом, відкрити для себе та порівняти смаки двох слов’янських кухонь — української та чорногорської.
Будва-Подгориця.
Фото автора.