Галина Плотницька та Юлія Крижелка (зліва направо).

Співзасновники громадського ресторану «Urban Space 100» в Івано-Франківську виділили фінансування на сім нових соціальних проєктів, а загалом за п’ять років на реалізацію міських ініціатив надали майже 3 млн грн.

Важко уявити, що підприємницька структура левову частку свого доходу віддає на благодійність. А саме така ініціатива понад п’ять років діє в Івано-Франківську. Тут підбили підсумки щоквартального конкурсу проєктів, що його ініціював громадський ресторан «Urban Space 100». Співвласники закладу на загальних зборах визначили сім переможців, із 22 поданих пропозицій, та виділили на їх фінансування 284 765 грн. Загалом чистий прибуток ресторану за цей період становив майже 320 тис. грн.

Варто детальніше зупинитися на підтриманих проєктах. Отож 51,65 тис. грн отримали ініціатори запуску веб-платформи (маркет-плейсу) для соціального підприємства «Ба і Ді фрілансери» (Ba&Di Freelance). Грантова підтримка покриває витрати на розроблення веб-сайту, створення фото та відеоконтенту про надавачів послуг та оплату праці керівника проєкту.

«Самотність, відчуття непотрібності, депресивні настрої — традиційні супутники людей похилого віку. Тим часом сучасні батьки не завжди знаходять час для повноцінного виховання своїх дітей та навіть простого спілкування.

Ми саме ініціювали створення такої платформи бабусь та дідусів, які стають фрілансерами-помічниками. Перелік послуг різноманітний: забрати дитину зі школи, відвести на гурток чи в музичну школу, допомогти з домашньою роботою та навіть приготуванням їжі. Впевнена, що такий досвід набуде поширення й розв’яже значну соціальну проблему зайнятості пенсіонерів», — розповіла авторка проєкту Галина Плотницька.

Івано-Франківськ останнім часом позиціонує себе як місто, в якому комфортно жити людям різних вікових категорій. Це передбачає й організацію цікавого дозвілля. Отож другий проєкт-переможець стосується облаштування диск-гольф-парку. На встановлення дев’яти стаціонарних спеціальних корзин для гри в центральному парку виділено грант на 54 тис. грн.

Ініціатори проєкту розповіли, що диск-гольф дає можливість залишатися у формі малорухливим людям або з якимись травмами. Це буде перший у нашій країні стаціонарний такий парк, і він чудово доповнить інфраструктуру міста та привабить туристів на різноманітні турніри та змагання. Фінансування від «Urban Space 100» покриє витрати на купівлю стаціонарних корзин для диск-гольфу.
55 тис. грн на реалізацію ще одного соціального проєкту на розвиток дозвілля та залучення туристів отримав проєкт, яким передбачено організацію Дня вуличної музики. Ця мистецька подія відбуватиметься у травні вже вчетверте. Навколо неї об’єднуються музиканти й художники, танцюристи й театрали, кулінари й рукодільниці. Кожен тут має можливість реалізувати свої здібності та повчитися нового. Грантова програма частково покриває витрати на промоцію, оренду звукового обладнання, логістику та проведення заходу.

Грантову підтримку отримав проєкт «Реставрація старовинних дверей на вул. Лесі Українки, 7». Така ініціатива в Івано-Франківську діє вже п’ятнадцять років. Адже збереження та дбайливе ставлення до елементів історичної та архітектурної спадщини міста є важливим завданням громадськості та влади. У такий спосіб уже реставрують 31 двері, яким повертають первозданний вигляд.

Актуальною для кожного міста є проблема сміття. Отож закономірно, що фінансування отримав проєкт «Громадська станція-сортувальня вторинної сировини СортСмарт». Його авторка Марія Тодорук розповіла, що на грантові 52 436 грн придбають прес для паперу, картону та пластику, популяризуватимуть діяльність станції та запровадять систему обліку вторсировини. До речі, такий спецавтомобіль уже їздить вулицями міста, отож можна оперативно здати непотріб.

Подбали грантодавці й про дітей. 28 537 грн отримав проєкт «KidsDO-2». Це продовження ініціативи зі створення навчального курсу про робототехніку та програмування для малечі з порушеннями слуху. Він розроблений на базі конструкторів серії Lego Education. Розпочали задум ще торік, приміщення спільнота має на платформі «Промприлад-Реновація». Так вирішується питання соціалізації дітей із особливими фізичними потребами.

Підсумувати екскурс проєктами хочеться ініціативою «Місто очима дітей». На його реалізацію автори отримують 19 512 грн. Школярів залучатимуть до моделювання міського простору з глини. На переконання авторів проєкту, це сприятиме розвитку об’ємного бачення, командної роботи та дитячого потенціалу.

«Ідея громадського ресторану належить платформі «Тепле Місто». Управління закладом здійснює компанія «23 ресторани». За п’ять років існування ресторан «Urban Space 100» підтримав 113 проєктів на загальну суму майже три мільйони гривень. Якщо ж повернутися до початку, то нагадаю, що сто засновників у рівних долях профінансували відкриття «Urban Space 100». Ресторан працює та генерує прибуток, що спрямовується винятково на реалізацію некомерційних проєктів із розвитку Івано-Франківська. Рішення про те, які підтримати, приймають засновники. До слова, можна вже подавати свої пропозиції на наступний квартал», — розповіла менеджер закладу Юлія Крижелка.

Івано-Франківська область.

Фото автора.

P. S. Народжену в Івано-Франківську ідею втілили у життя і в столиці. Понад два місяці тому 500 інвесторів вклали значні суми, щоб створити в Києві соціально відповідальний бізнес-ресторан «Urban Space 500», який може одночасно прийняти дві сотні гостей. Так само, як і в Івано-Франківську, 80% чистого доходу ресторану йде на соціальні проєкти розвитку Києва.