Військове відомство спрямувало роз’яснення в усі обласні державні адміністрації з рекомендаціями щодо проведення призовних кампаній у 2020 році. В листі головам призовних комісій надано рекомендації, як саме розглядати питання щодо надання відстрочки від призову 18- та 19-літнім юнакам. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив міністр оборони Андрій Загороднюк. Він нагадав: це передбачено Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Він наголосив, що за умови, коли призовники цієї вікової категорії матимуть бажання пройти військову службу в такому віці, їх буде прийнято до лав ЗСУ та інших військових формувань. Це відбуватиметься виключно за їхньою письмовою згодою. Міністр пообіцяв, що на час проведення призовних кампаній буде організовано надання відповідних консультацій.

Згідно з 1 ч. ст. 15 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу», на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Раніше з 2015-го до 2019-го п’ятий Президент України Петро Порошенко видавав укази, відповідно до яких призову на строкову військову службу підлягали юнаки, яким виповнилося 20 років.