Президент Польщі Анджей Дуда підписав проведений правлячою більшістю закон щодо подальшої реформи суддівської системи, який нищівно критикувала опозиція. Побоювання стосовно незалежності суддів після пропонованих владою змін висловили у Євросоюзі та Раді Європи — на порядку денному цих організацій знову з’явилося «польське питання».

Документ, який офіційно називається закон «Про внесення змін до законодавства про устрій судів загальної юрисдикції та про Верховний суд РП» і набере чинності через сім днів після його оприлюднення, передбачає, зокрема, можливість притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності за дії або бездіяльність, що «можуть унеможливити або суттєво утруднити функціонування органів правосуддя», позбавлення статусу суддів, котрі, наприклад, ставитимуть під сумнів діяльність нової Вищої ради правосуддя (ВРП) чи своїх колег-суддів, зокрема тих, котрі були призначені на посади за рекомендацією нової ВРП, а також за «публічну діяльність, несумісну з принципами незалежності судових органів та незалежності суддів».

Опозиція, котра має на сьогодні крихку більшість в Сенаті (верхній палаті парламенту), як і обіцяла, в січні відхилила ухвалений Сеймом (20 грудня 2019 р.) закон в цілому. Проте правляча більшість «Права і справедливості» в нижній палаті парламенту 23 січня 234 голосами відхилила вето вищої палати та передала закон на підпис главі держави.

Нагадаємо, що ще на етапі обговорення законопроекту зміни критикували в опозиції та в частині суддівських кіл, негативно їх оцінили омбудсмен та Верховний суд. Після першого ухвалення Сеймом закону критичні зауваження висловила делегація Венеціанської комісії, що відвідала Польщу на запрошення маршала Сенату РП. «Деякі з положень можна сприймати як подальше ослаблення незалежності органів судової влади в Польщі», — йшлося у висновках комісії. Не допомогли також заклики з Брюсселя «не форсувати ухвалення цих змін до проведення відповідних консультацій з усіма зацікавленими».

У Єврокомісії вже заявили, що «аналізують остаточний текст змін через призму відповідності законодавству ЄС», підкресливши, що «в разі потреби, комісія, без вагань, здійснить відповідні кроки».

Тим часом польський уряд готовий 13 лютого надати Європейському суду справедливості (ЄСС) роз’яснення щодо Дисциплінарної колегії Верховного суду (ДКВС), створеної на підставі нововведень 2017 року, яка вже почала «дисциплінувати суддів». Єврокомісія у жовтні 2019 р. звернулася зі скаргою щодо «захисту (польських. — Ред.) суддів від політичного контролю», вимагаючи «призупинення роботи Дисциплінарної колегії до постановлення ЄСС остаточного вердикту в її справі».