Днями відбулось установче засідання, далі її учасники працюватимуть у тематичних підгрупах.

Загалом у парламенті зареєстровано п’ять законопроектів — Трудовий кодекс України (№ 2410, співавтор Наталія Королевська), Кодекс України про працю (№2410-1, співавтор Юлія Тимошенко), урядовий закон «Про працю» (№2708) та два альтернативні до нього, — №2708-1, співавтор Н. Королевська та №2708-2, співавтор Ю. Тимошенко. Нині всі законопроекти включено до порядку денного третьої сесії дев’ятого скликання, проте комітет ще не визначився, який саме з документів буде рекомендовано парламенту для підтримки.

За словами голови комітету Галини Третьякової, у робочій групі працюватимуть представники організацій профспілок, роботодавців, громадськості, науковці. «Комітет також звернувся до Міжнародної організації праці (МОП) з проханням направити своїх експертів для участі в робочій групі. Також ми просили ЄС надати аналіз відповідності законопроектів до Директив ЄС і Конвенції МОП. Крім того, ми очікуємо висновок Комітету Верховної Ради з питань євроінтеграції щодо відповідності законопроектів європейським вимогам», — додала Г. Третьякова.
Її перший заступник Михайло Цимбалюк («Батьківщина»), акцентувавши увагу на доволі репрезентативному складі учасників першої дискусії в парламенті, висловив жаль з приводу того, що з такого обговорення роботу над проектом закону про працю не розпочав Кабінет Міністрів.

«Цю місію перейняв наш комітет, і я дякую всім, хто ініціював проведення таких засідань робочих груп», — сказав він, додавши: «Дуже важливо, щоб з процесу обговорення цих законопроектів не були виключені суб’єкти трудових відносин, насамперед роботодавці, профспілки, громадські організації, представники МОП. Щоб кожна запропонована стаття чітко гарантувала працівнику кількість робочого часу та відпочинку, відпустку. Крім того, маємо обговорити ті речі, які є найбільш дискусійними в суспільстві». Як відомо, саме урядовий законопроект створив у суспільстві достатньо великий рівень напруженості. Зокрема, наголошувалося, що він не відповідає вимогам Директив ЄС, конвенціям МОП.

«Маємо запровадити непросту дискусію, яка водночас має бути професійною. У результаті комітет повинен рекомендувати парламенту збалансований документ, який слугуватиме мільйонам людей, які є найманими працівниками. Народні депутати теж мають пам’ятати, що й вони наймані працівники», — наголосив М. Цимбалюк.

Заступник голови комітету Наталія Королевська (ОПЗЖ) зі свого боку запропонувала, не витрачаючи зайвого часу, відхилити всі законопроекти, створити робочу групу та підготувати справді фаховий законопроект, який би збалансував позицію профспілок, роботодавців, міжнародної спільноти та представників різних політичних сил. Проте її пропозиція не була сприйнята.

Народний депутат, голова Конфедерації вільних профспілок Михайло Волинець повідомив, що про ситуацію, яка нині склалася в Україні навколо соціального діалогу, було поінформовано світові профспілки і МОП: «Я і мій колега голова Федерації профспілок Григорій Осовий 23-24 січня були запрошені Міжнародною конфедерацією профспілок у Брюссель, де у нас відбулася зустріч з представниками всеєвропейського об’єднання профспілок та представниками глобальних світових профспілок. Коли ми виклали ситуацію, надали документи, було чітко заявлено, що 25-26 лютого в Україну буде направлена місія світових профспілок, приїдуть ключові особи, які очолюють світовий профспілковий рух, та голови окремих європейських національних комітетів. Крім того, лунала пропозиція, щоб 25 лютого оголосити всесвітній день дій світових профспілок на підтримку українських профспілок. Також на цій зустрічі були присутні представники МОП від Будапештського (туди відноситься Україна) та Женевського офісів, які не можуть зрозуміти, як могло так трапиться, що не було обговорення під час формування урядового законопроекту про працю. І як так трапилось, що пропонуються зміни до діяльності профспілок, які не були обговорені з самими профспілками».