Під час церемонії нагородження Праведників народів світу.

Фото прес-служби Львівської міської ради.

Дипломи та медалі нащадкам Праведників народів світу вручив посол Держави Ізраїль в Україні Джоель Ліон.

Відзнак удостоєно:

Григорія Сороку (посмертно) за порятунок родини Хагер. Нагороду отримав його син Іван Сорока, мешканець села Карпатське Львівської області. На церемонії були присутні нащадки родини Хагер — Йосі Канер та його родина, які приїхали з Ізраїлю.

Тадеуша Млодницкого (посмертно) за порятунок Мордехая Саурхафта, втікача з Янівського гетто у Львові. Нагороду отримала його дочка Станіслава Христофорова, мешканка Львова.

Лаврентія і Ганну Стеців та Івана Федіва (посмертно) за порятунок родини Ейс. Нагороду отримали онуки Івана Федіва Стефанія Гундер, Мирослав Хом’як та Оксана Лужецька, мешканці міста Дрогобича та села Монастир-Лишнянський Дрогобицького району, а також онука Лаврентія та Ганни Стеців Оксана Ярущинська, мешканка села Монастир-Лишнянський Дрогобицького району. На церемонії були присутні Майя Ліс-Турлейська, врятована родинами Федів та Стеців, і її син Марек Турлейський, які приїхали з Польщі.

Коцюбайла Пилипа і Теклю та їхніх синів Олександра і Андрія (посмертно) за порятунок Фані Бас-Розенберг. Нагороду отримала онука Пилипа та Теклі Любов Границька, мешканка села Обарів Рівненської області.

Лукію Бойко (посмертно) за порятунок Мані Гольдапель-Лейфер. Нагороду отримала онука Лукії Любов Бойко, мешканка села Маркостав Волинської області. На церемонії були присутні Сідней та Девід Лейфери, сини Мані Лейфер, котрі приїхали з США.

У церемонії нагородження взяв участь міський голова Львова Андрій Садовий, який у розмові з послом Держави Ізраїль озвучив ініціативу про присвоєння звання Праведника народів світу митрополиту Андрею Шептицькому.

«Митрополит Шептицький — це свята людина. Я особисто говорив з багатьма відомими євреями, яким врятували життя з його допомогою. Ми створимо в місті громадську раду зі збору нових доказів, які стосуються величі митрополита Шептицького. Щоб переконати Яд Вашем, будемо залучати небайдужих людей з усього світу», — наголосив Андрій Садовий.

Львів.