Відповідна постанова маршалка Сейму РП (в польській Конституції прописано, що вибори президента оголошує голова нижньої палати парламенту. — Ред.) опублікована у «Віснику законів», що фактично дало старт передвиборній кампанії.

Чинний глава держави Анджей Дуда одразу після оголошення дати повідомив про своє бажання йти на другий термін: «Звичайно ж, буду кандидувати. Треба мудро і добре завершити реформу системи правосуддя — це основне завдання». В ході кампанії А. Дуда може розраховувати на підтримку ПіС.

Ще до оголошення дати виборів полякам були відомі прізвища чотирьох інших кандидатів у президенти, яких висунули основні партії — гравці політичної сцени. Громадянську коаліцію представлятиме  віце-маршалок Сейму Малґожата Кідава-Блоньска (62 роки), яка стала кандидатом в результаті правиборів, проведених в партії Громадянська платформа (ГП). Ліві сили назвали своїм кандидатом 43-річного лідера партії «Весна», євродепутата Роберта Бєдроня. Польська народна партія (ПНП) висунула свого 38-річного лідера Владислава Косіняка-Камиша, який має досвід не лише депутатської, а й міністерської роботи (у 2011—2015 рр. очолював міністерство праці й соціальної політики) в коаліційному уряді ГП-ПНП. «Конфедерація» — коаліція партій правого спрямування та євроскептиків, пропонує у президенти свого 37-річного депутата Сейму Кшиштофа Босака, відомого в минулому, зокрема, головуванням в партії націоналістичного спрямування «Всепольська молодь». З позапартійних (незалежних) кандидатів вартим уваги вважається 43-річний Шимон Головня — самовисуванець, журналіст, відомий роботою в низці мас-медіа.

Згідно з опитуваннями громадської думки, які від початку цього року проводились вже кілька разів, фаворитом незмінно залишається А. Дуда, за котрого готові голосувати 42% опитаних; на другому місці — М. Кідава-Блонська з 26%; третій результат (8%) — у Р. Бєдроня. Про те, що в електоральному полі знайдеться місце для ще одного кандидата, свідчать 8% тих респондентів, котрі заявляють: ще не визначилися, за кого голосуватимуть.