На борту круїзного лайнера Diamond Princess, який поставили на карантин у порту Йокогами (Японія), перебуває 25 громадян України, повідомив Центр громадського здоров’я МОЗ України з посиланням на Національного координатора з міжнародних медико-санітарних правил у Японії. За даними міністерства, всі громадяни України є членами екіпажу. Станом на вчора серед інфікованих коронавірусом осіб українців не було.

5 лютого українську сторону поінформували, що Міністерство охорони здоров’я, праці та соціального забезпечення Японії визначило спалах нового коронавірусу (2019-nCoV) на круїзному лайнері, який здійснює рейс без заходу в порти України. «Влада Гонконгу повідомила про випадок захворювання 2 лютого, спричиненого вірусом 2019-nCoV, у пасажира, який був на борту лайнера в період з 20 січня 2020 року. В пасажира 25 січня діагностовано nCoV після висадки в Гонконзі.  На основі цієї інформації, з 4 лютого міністерство поставило судно на карантин та проводить ПЛР-дослідження для пасажирів та екіпажу, які контактували з підтвердженим випадком та мають лихоманку або респіраторні симптоми», — інформує МОЗ.

Загалом на борту лайнера, за даними ЗМІ, перебуває 2500 туристів та 1000 членів екіпажу з 56 країн. Кількість людей, в яких підтверджено зараження новим коронавірусом, коли верстався номер, сягала 20. Міністерство охорони здоров’я Японії переводить усіх пацієнтів із підтвердженою інфекцією до діагностичних лікарень та здійснює протиепідемічні заходи на судні. Інші пасажири — члени екіпажу, в тому числі ті, хто очікує результатів відібраних аналізів, повинні залишатися на судні щонайменше 14 днів.

Тим часом стало відомо, що ще один лайнер World Dream, на борту якого перебувають 3600 людей, відправили на карантин у Гонконзі. Власник лайнера World Dream — компанія Genting Cruise Lines заявив, що представники влади повідомили компанії про трьох пасажирів, які заразилися коронавірусом. Усі вони були на борту судна в період між 19 та 24 січня. Наразі корабель перебуває на карантині в гонконзькому круїзному терміналі Кай Так. За даними влади Гонконгу, майже 200 пасажирів World Dream залишили судно безпосередньо перед оголошенням карантину. Їх зараз намагаються знайти, повідомляє Укрінформ.