На знімку: радник з питань преси Дін Цзяньвей та тимчасовий повірений у справах Посольства КНР в Україні У Ляньвень (зліва направо).

Фото автора.

Про це заявив учора в Києві тимчасовий повірений у справах Посольства КНР в Україні У Ляньвень  під час спілкування з пресою.

Відповідаючи на запитання «Голосу України» У Ляньвень розповів, що, хоча вакцини та препаратів для лікування коронавірусу немає, нещодавно було вже уп’яте оновлено методику лікування, винайдено ефективні заходи профілактики та діагностики хвороби.

Передусім тимчасовий повірений у справах Посольства КНР в Україні розповів про загальну ситуацію, що склалася на нинішній момент. За його словами, згідно з останніми даними, опублікованими Національним комітетом охорони здоров’я Китаю, діагностовано більше 30 тисяч підтверджених випадків пневмонії, викликаної коронавірусом нового типу. З цієї кількості хворих 600 осіб померли. Більшість з них були літніми людьми, які мали інші захворювання.

Водночас У Ляньвень запевнив: «Китай повністю впевнений у своїх силах і здатний перемогти епідемію». «Центральна та місцева влада Китаю виділила 66,7 мільярда юанів (майже 10 мільярдів доларів США) системі охорони здоров’я. Ці кошти спрямовані в сільські райони для профілактики й боротьби з епідемією. Аби уникнути поширення хвороби, ми закрили сполучення Уханя з іншими містами країни, але не залишили мешканців без допомоги. Ми зібрали понад десять тисяч кваліфікованих спеціалістів, медиків, які спеціалізуються на респіраторних захворюваннях, для підтримки таких міст, як Ухань», — заявив він, додавши, що медики працюють на волонтерських засадах.

Загалом Китай нині вживає титанічних зусиль, аби не допустити поширення епідемії коронавірусу  нового типу. Окрім обмеження Уханя, китайці дуже відповідально і водночас із розумінням ставляться до суворих заходів безпеки. Зокрема, як розповів У Ляньвень, студентам з Китаю, які навчаються в Україні (а таких 2800, 800 з них — у Києві), рекомендовано відкласти своє повернення з канікул. Ті, хто не міг не повернутися, відбули двотижневий домашній карантин, під час якого не можна було виходити на вулицю, влаштовувати якісь заходи. Крім того, Посольство КНР в Україні рекомендувало й делегаціям відкласти візити, поки не буде подолано коронавірус.

За словами У Ляньвеня, посольство Китаю тісно співпрацює з Міністерством закордонних справ України, надаючи всю необхідну інформацію про вірус. Він також нагадав, що український уряд евакуював багатьох наших співгромадян з КНР, «Міжнародні авіалінії України» припинили польоти в Китай, не здійснюються чартерні рейси на туристичний острів Хайнань.

Водночас У Ляньвень подякував українському народу за підтримку в цей складний момент. Він нагадав, що 5 лютого Президент України Володимир Зеленський надіслав листа Голові КНР Сі Цзіньпіну у зв’язку з коронавірусною інфекцією. Підтримку китайському народу висловив і народний депутат, співголова міжфракційного депутатського об’єднання «Один пояс, один шлях» Віктор Чорний. Видатний український композитор Мирослав Скорик написав мелодію, присвячену боротьбі китайців з небезпечним вірусом.