Так визначали нинішній стан двосторонніх відносин віце-прем’єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба та міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Угорської Республіки Петер Сійярто.

«Ми розуміємо, що Україна хоче, щоб всі її громадяни, які живуть на території України, розмовляли українською мовою. Але ми також хочемо, щоб угорці на Закарпатті мали змогу зберегти свою мову. Ми вважаємо, що ці дві мети можливо досягти одночасно», — заявив учора в Києві Петер Сійярто під час брифінгу.

За словами пана Сійярто, уряд Угорщини зацікавлений в тому, щоб відновити добросусідські відносини, однак є досить важке питання, яке стосується Закону «Про загальну середню освіту». «Ми вважаємо, що угорці зможуть вивчити державну мову навіть без того, щоби кількість предметів українською у них підвищувалося. Ми готові фінансово допомогти, щоби викладання української було ефективним», — сказав він, повідомивши, що під час зустрічі з міністром освіти Ганною Новосад передав на розгляд дві пропозиції, у який спосіб, на думку Будапешта, можна це зробити.

Під час нинішнього візиту також було домовлено про проведення вже в березні в Будапешті засідання міжурядової двосторонньої комісії. «Наша двостороння комісія не засідала вже сім років. Це абсолютно неприпустимо», — заявив під час брифінгу Дмитро Кулеба і поінформував, що сторони обговорили можливість реалізувати конкретні проекти в сфері енергетики, охорони довкілля, інфраструктури, охорони здоров’я.

За словами Петера Сійярто, під час майбутньої зустрічі мова може йти про побудову принаймні одного КПП на кордоні, про використання кредитної лінії на 50 млн доларів, які Угорщина виділяє на інфраструктурні проекти в Україні, про взаємне визнання дипломів двох країн тощо. «Якщо засідання міжурядової комісії пройде успішно, це відкриє шлях для проведення вже навесні зустрічі Прем’єра Віктора Орбана та Президента Володимира Зеленського», — додав Сійярто.

Під час прес-конференції журналісти поцікавилися: коли буде ухвалено законопроект про національні меншини, який розробляє Міністерство культури, молоді та спорту? За словами Дмитра Кулеби, ухвалення цього закону передбачено законом України про функціонування української мови як державної, і після розробки він пройде публічне обговорення. Вже після цього законопроект передадуть до Верховної Ради. «Я не можу прямо зараз сказати, коли він опиниться в парламенті, але я запевняю, що Україна не затягуватиме цей процес», — сказав Кулеба. «Україна залишається відданою своїм міжнародним зобов’язанням у сфері захисту національних меншин, а також пишається та цінує кожну нацменшину, яка існує в Україні», — сказав він.