Цієї події лікарі-гематологи та їхні пацієнти чекали майже двадцять років. Коли нарешті було придбано сепаратор клітин крові, кріокамеру для зберігання стовбурових клітин та обладнано спеціальний стерильний бокс, розпочалися оперативні втручання.

— Аутологічна трансплантація кісткового мозку, — роз’яснює завідувачка центру Олена Лук’янець, — це коли пацієнт, хворий на рак крові, стає сам собі донором. У нього відбирають власні здорові периферичні стовбурові клітини, щоб після високодозової хіміотерапії знову пересадити їх пацієнту.

Першу інноваційну операцію хворому на мієлому провели у листопаді минулого року. Нині пацієнт виписаний додому, стан його задовільний.

— На початку лютого, — продовжує лікар, — у центрі зроблено вже дві процедури відбору здорових клітин. Загалом у нас нині перебувають троє хворих, які страждають на множинну мієлому та лімфому. Сподіваємося, що після аутологічної трансплантації кісткового мозку вони також матимуть добрі результати лікування.

Наступний етап у подоланні захворювання кісткового мозку — опанування іншого типу трансплантації, коли донор передає свої здорові клітини пацієнту. Для цього потрібно дообладнати гематологічний центр, зокрема збільшити кількість стерильних боксів. Необхідність цього кроку очевидна. Адже, констатують гематологи, кількість хворих, які потребують трансплантації, на жаль, невпинно зростає.

Фото надано онкодиспансером.