В Україні розчаровані схваленим Комітетом міністрів Ради Європи (КМРЄ) рішенням щодо запровадження так званої комплементарної процедури реагування на порушення статутних зобов’язань країнами — членами цієї організації, яка зводить нанівець можливість покарання за найсуворіші порушення,  йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ, поширеному днями. Делегація України голосувала проти ухвалення цього рішення.

Минулого тижня Комітет міністрів Ради Європи погодився змінити процедуру реагування на порушення статутних зобов’язань країнами-членами. Відтепер агресія однієї країни проти іншої не буде достатньою підставою для накладання санкцій. Приміром, таких, як позбавлення права голосу російської делегації 2014 року через незаконну анексію Криму. За ухваленим КМРЄ рішенням, відтепер санкційна процедура може бути запущена лише в разі, якщо держава перестає «визнавати принцип верховенства права та поважати права людей і фундаментальні свободи на своїй юрисдикції». Тобто, держава має принципово відмовитися дотримуватися якоїсь із фундаментальних свобод. А головне, як повідомляє «Європейська правда», — те, що санкції можуть бути накладені лише в разі, якщо «не відбулося поліпшення ситуації». Отже, державі-порушнику достатньо продемонструвати певний прогрес, навіть не вирішивши ситуацію, щоби «заговорити» цю процедуру.

«Ми переконані, що запровадження подібних процедур лише поглиблює світоглядну кризу в рамках Ради Європи, яка розпочалася з відступу організації від власних статутних цілей, коли розв’язані Росією війни, як на власній території, так і проти сусідів, були залишені без ефективної відповіді», — зазначається у заяві МЗС.

Українські дипломати нагадали, що з часу повернення Росії до ПАРЄ в червні 2019 року російська сторона своїми діями уже неодноразово довела, що не має намірів змінювати свою протиправну поведінку. В заяві наголошується, що «недалекоглядні дії Ради Європи лише посилюватимуть відчуття безкарності, додатково заохочуватимуть Росію, як й інших потенційних порушників, до ще більш агресивних дій на міжнародній арені, зневаги до верховенства права та нехтування правами і фундаментальними свободами людини».