Про це повідомляє прес-служба Міноборони України.

18 листопада 2019 року, після 358 днів незаконного утримування Росією трьох українських військових кораблів, МБАК «Бердянськ» і «Нікополь» та буксир «Яни Капу» було передано Україні в нейтральних водах відповідно до рішення Міжнародного трибуналу з морського права.

20 листопада їх відбуксирували на базу ВМС України до Очакова у практично знищеному стані. Їх не відновлювали до закінчення слідчих дій і проведення балістичної експертизи, пояснили у військовому відомстві.

Катер «Нікополь» і буксир «Яни Капу» вже наступного тижня буде відправлено на завод для відновного ремонту. Другий катер, «Бердянськ», стане на ремонт трохи пізніше.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року ВМС ЗС України повідомили, що прикордонні кораблі Російської Федерації здійснили агресивні дії щодо наших суден, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполя.

Зокрема, російський прикордонний корабель «Дон» протаранив український рейдовий буксир, унаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку й леєрне огородження, а також загублено рятувальний пліт. При цьому у ВМС ЗСУ наголошують, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права.