Про це заявив Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка в телеефірі.

«Справа нині перебуває на стадії судового розгляду, і, відповідно, ті люди, яких обміняли і які повернулися, як були підсудними, так ними й залишаються. Тобто процесуальний статус у них не змінився», — сказав він. За словами Генпрокурора, екс-«беркутівці» зможуть у суді доводити свою невинуватість, і якщо вони з’являться до суду, то не буде підстав для зміни їм запобіжного заходу.

Обвинувачувані в розстрілі людей на Майдані двоє колишніх співробітників «Беркута» Олександр Маринченко й Сергій Тамтура, яких передали російській стороні в рамках обміну в грудні минулого року, повернулися до Києва і мають намір брати участь у судових засіданнях. Наступне судове засідання за цією справою відбудеться у Святошинському райсуді столиці 17 березня.

Наприкінці грудня 2019 року відповідно до постанови Генпрокурора Руслана Рябошапки було змінено групу прокурорів у справі. Рябошапка пояснив, що це необхідно, «з огляду на зміну структури й штатного розпису Генеральної прокуратури України, з метою швидкого, повного й об’єктивного судового розгляду кримінального провадження, забезпечення належної підтримки публічного державного обвинувачення в суді».

Прокоментував Генпрокурор і резонансну справа Шеремета. За його словами, прокурори наполягали на тому, щоб запобіжний захід для двох фігурантів залишився незмінним, щоб уникнути ризиків для розслідування.

Нагадаємо, що ветерану АТО, музиканту Андрію Антоненку й волонтеру, дитячому хірургу Юлії Кузьменко суд продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Наприкінці січня Руслан Рябошапка привселюдно визнав, що слідство вимагає додаткових доказів, щоб передати до суду справи в обвинуваченні виконавців і організаторів убивства журналіста Павла Шеремета. Нагадаємо, що про причетність до організації цього резонансного вбивства з оголошенням прізвищ підозрюваних заявив 12 грудня минулого року на брифінгу в МВС міністр Арсен Аваков.

«На момент, коли людям було оголошено про підозру, того обсягу доказів було достатньо. Очевидно, що для того, щоб справу передати до суду, треба зібрати більше доказів», — так пояснив ситуацію Генпрокурор минулого понеділка в ефірі програми «Свобода слова».