Голова Християнсько-демократичного союзу (ХДС) Аннегрет Крамп-Карренбауер, котра вважалася наступницею Ангели Меркель на посаді федерального канцлера Німеччини, не висуватиме свою кандидатуру під час наступних виборів. Про це вона заявила президії ХДС вранці 10 лютого.

За її словами, прийняти таке рішення спонукали неврегульовані відносини між часткою однопартійців, лівими та правопопулістською «Альтернативою для Німеччини» (АдН). Сама Крамп-Карренбауер не припускає можливості співробітництва з цими політичними силами.

Утім, вибори на початку лютого в землі Тюрингія, де обрання прем’єр-міністра сталося завдяки підтримці АдН, засвідчили, що вони хоч і відбулися демократичним шляхом, проте у ХДС уже немає єдності: політичне табу партії щодо співробітництва з правими було публічно зігнороване...

Розгнівана Ангела Меркель у коментарі стосовно голосування у Тюрингії заявила, що воно стало «чорним днем для демократії». За її словами, вибори в цій землі порушили «головне переконання ХДС» — не співпрацювати з правими, тому результат голосування слід анулювати.

Аннегрет Крамп-Карренбауер обрана головою ХДС у грудні 2018 року замість Ангели Меркель (очолювала партію з 2000-го), яка не братиме участі у виборах в Бундестаг у 2021-му. Раніше вона була главою апарату ХДС, а до того — прем’єр-міністром землі Саарланд.

Вважалося, що вектор партії з новим керівником буде незмінним і Крамп-Карренбауер продовжить політику Ангели Меркель на цій посаді. Втім, очікування не справдилися, за її головування партію спіткали серйозні невдачі й історичне зниження рейтингу.

Ангела Меркель хоч і шкодує про рішення Крамп-Карренбауер не балотуватися від ХДС на посаду канцлера, але підтримала його. Водночас канцлер вважає, що вона має залишитися на посаді міністра оборони, котру обіймає нині.

Тим часом і політикум, і ЗМІ вже дискутують навколо теми — хто саме очолить ХДС після відставки Крамп-Карренбауер? Вона сама заявила на прес-конференції у Берліні, що головування в партії і кандидатура в канцлери мають бути в руках однієї людини. Тому Крамп-Карренбауер залишатиметься головою партії доти, поки не буде ухвалене рішення про кандидата в канцлери.

Берлін.