Під час голосування на виборчій дільниці сьомого мікрорайону Бінагадинського району Баку.

Фото автора.
 


Від Верховної Ради України на вибори до Азербайджану з метою розвитку міжпарламентських відносин приїхали народні депутати Валерій Колюх, Людмила Марченко, Володимир Крейденко (зліва направо).

Фото Саміра АЛЛАХВЕРДІЄВА.

Кандидати від партії «Новий Азербайджан» поки що можуть зайняти 71 місце з 125. До позачергових виборів партія чинного президента Ільхама Алієва мала в парламенті 69 депутатських крісел.

Голова Центрвиборчкому Мазахір Панахов вважає, що ці вибори б’ють рекорди за числом кандидатів. Конкурс на одне депутатське крісло становив майже 11 осіб, а явка виборців — 47,81%. До речі, активність виборців виявилася нижчою, ніж на попередніх виборах (у 2015-му — 55%), щоправда, вищою, ніж у 2005-му і 2010-му (відповідно 42% і 46%).

Були вжиті заходи щодо унеможливлення фальсифікацій на виборах і порушень виборчого законодавства (наприклад, застосування 1000 відеокамер, що працювали в онлайн-режимі, чи спеціальне маркування рук виборців з метою виключення повторного голосування). Спостерігачі ОБСЄ відзначають деякі порушення під час проведення голосування і підрахунку результатів. За повідомленнями АВС news, проблеми було виявлено на 7% виборчих дільниць. «Незважаючи на те, що спостерігається поліпшення в проведенні виборів, було виявлено певні порушення. Ми очікували прозорішого й демократичнішого проведення виборів у країні», — сказав спеціальний координатор місії короткострокових спостерігачів ОБСЄ Артур Герасимов на прес-конференції, присвяченій підсумкам виборів. Водночас у Центрвиборчкомі Азербайджану повідомили, що під час виборів до них надійшло 261 звернення, в основному технічного й консультативного характеру, що їх було швидко вирішено, а відносно фактів порушень, що мали місце на виборах, і розповсюджених у соцмережах відео комісія ретельно вивчить їх і ухвалить відповідне рішення. При цьому не можна не відзначити, що результати проведених екзіт-полів істотно не відрізняються від попередніх даних підсумків позачергових парламентських виборів.

Нагадаю, що парламентські вибори в Азербайджані відбулися 9 лютого, в них взяли участь майже 90 тисяч спостерігачів, із них 883 — міжнародні з 58 країн, а також працювали три групи екзіт-полу. На 1000 виборчих дільницях з 5573 в онлайн-режимі працювали веб-камери (до речі, Азербайджан був першою країною у світі (ще в 2008 році), яка почала використання веб-камер для контролю і прозорості проведення виборів).

На фото: Вибори в парламент Азербайджану. Нанесення маркера на палець виборця для виключення повторного голосування.

На фото: Перевірка виборців на предмет відсутності фарби, яка наноситься виборцям на великий палець руки з метою виключення повторного голосування. Фарба не змивається і зникає через 24 години.

Фото автора.

Баку — Київ.