Мало того 10 лютого сирійські урядові війська знову обстріляли з артилерії позиції турецьких військ в Ідлібській зоні деескалації, унаслідок чого загинуло п’ятеро військовослужбовців і ще стільки само дістали поранення.

Як повідомило міністерство національної оборони Туреччини, у відповідь було завдано ударів по 115 цілях армії режиму Башара Асада. За даними розвідки, прицільним вогнем знищено три танки, дві артилерійсько-мінометні позиції, збито один вертоліт сирійської армії, а також нейтралізовано понад 100 військовослужбовців дамаського режиму. «Турецькі військовослужбовці, направлені на північний захід Сирії з метою попередження боїв і гуманітарної драми в Ідлібі, забезпечення безпеки кордонів Туреччини, 10 лютого зазнали артобстрілу. Турецька армія завдала удару у відповідь по району обстрілу. Кров турецьких військових не залишилася невідомщеною», — цитує повідомлення міністерства національної оборони країни агентство «Анадолу».

Коментуючи нові атаки сил дамаського режиму на турецьких військових в Ідлібській зоні деескалації на півночі Сирії, прес-секретар правлячої в Туреччині Партії справедливості й розвитку (ПСР) Омер Челік заявив, що збройні сили Туреччини продовжать завдавати «інтенсивних й безперервних» ударів по цілях армії режиму Башара Асада, поки вони не відійдуть за грубо порушену ними лінію в Ідлібі». Й відповідь на всі вилазки сил режиму «буде багаторазовою», а наші військові не покинуть спостережних пунктів в Ідлібі. «Наш президент дав необхідні вказівки відповідним структурам», — наголосив прес-секретар ПСР.

Зрозуміло, що за такого розвитку подій у зоні деескалації турецька делегація не змогла домовитися з представниками Росії, яка підтримує режим Башара Асада. Турецькі ЗМІ не виключають, що до врегулювання питання про присутність турецьких військ в Ідлібській зоні деескалації на півночі Сирії підключиться президент Реджеп Ердоган і обговорить цю проблему з В. Путіним. Адже без підтримки Росії війська Башара Асада не наважилися б на такі обстріли турецьких спостережних постів, які призвели до жертв із двох сторін.