У Львові вже створено прецедент, коли обласна клінічна лікарня віртуально переїхала до села і платить податки сільській раді. Насправді медзаклад і далі розташовується у Львові. Цей шлях намагалася повторити й обласна психіатрична лікарня, що на вулиці Кульпарківській. На сесії облради не вистачило лише одного голосу, щоб медзаклад віртуально переїхав у село Заклад Миколаївського району.

Львів від таких гримас децентралізації втрачає по 10—12 мільйонів гривень щорічно.

«Колись про таке навіть не думали, тому що це суперечить здоровому глузду. Нині, враховуючи слабкість органів державної влади, такі речі відбуваються», — зазначив на апаратній нараді міський голова Андрій Садовий, який вважає, що потрібно відреагувати на цей злочин. Люди живуть і працюють у Львові. Користуються всіма благами міста. Водять у садочки дітей, навчають учнів у львівських школах, а податки йдуть у казну іншого населеного пункту.

Ідеться аж ніяк не про по-одинокі випадки на території Львівської області. Скориставшись прогалинами в законодавстві, Самбірська районна рада змінила юридичну адресу і зареєструвалась у селі Вошанці цього ж району. Податок з доходів фізичних осіб тепер іде в бюджет не міської ради, а сільської. За рік — 300 тисяч гривень. Цим «досвідом» скористалася і Мостиська райрада, перереєструвавшись у селі Гостинцеве.

«Я знаю про такі випадки, це дало змогу колегам вийти на якісь зв’язки і бюджетну підтримку», — прокоментував голова облради Олександр Ганущин. Що стосується обласних лікарень, які розташовуються у Львові, то він вважає, що міська рада теж повинна фінансувати ці медичні заклади, тоді б вони віртуально не переїжджали в села.

У міськраді впевнені, що податки мають сплачувати за місцем фактичного розташування лікарень та інших обласних комунальних закладів.

Львів.