У Республіці Болгарія стурбовані, що в результаті децентралізації в Болградському районі Одеської області представники болгарської національності, котрі тут компактно проживають, можуть стати мешканцями кількох ОТГ. Про це стало відомо за підсумками засідання Ради по роботі з болгарами за кордоном, у якому взяли участь віце-президент Республіки Болгарія Іліяна Йотова, представники виконавчої і законодавчої влади, провідні науковці країни, політологи, викладачі вишів і журналісти.

Як повідомляє прес-служба президента Республіки Болгарія,  на засіданні Ради обговорювалися проблеми болгарської діаспори в Україні та звернення болгарських національних громадських організацій, занепокоєних результатами децентралізації

— Сьогодні існує реальна небезпека розформування Болградського району, населення якого становлять переважно українські громадяни болгарського походження, що в свою чергу вплине на компактність болгарської діаспори й значно зменшить можливості болгарських дітей вивчати рідну мову. У зв’язку з цими обставинами болгарська спільнота наполягає на отриманні Болградським районом особливого статусу — болгарського», — йдеться в опублікованому повідомленні прес-служби президента Болгарії.

У Раді по роботі з болгарами за кордоном, яка діє при віце-президенті Іліяні Йотовій, наголошують на ключовій ролі та позиції Болгарської держави в обстоюванні інтересів болгарської спільноти «саме зараз, поки адміністративно-територіальну реформу не завершено». В Софії вважають, що керівництво Болгарії має бути категоричнішим і послідовнішим для того, щоб не допустити роздроблення Болградського району, й відстоювати її на переговорах різного рівня.