Додаткові ділянки розведення сил і засобів, обмін утримуваними, пошук зниклих безвісти, відкриття нових пунктів пропуску через лінію зіткнення — ці питання було винесено на порядок денний переговорів Тристоронньої контактної групи в Мінську на засіданні в середу. Про це за підсумками зустрічі повідомила спецпредставник ОБСЄ Хайді Грау, назвавши «досить конструктивною» атмосферу їх обговорення, передає «Інтерфакс-Україна».

«У центрі уваги економічної групи були виплата пенсій і водопостачання в ОРДО й ОРЛО. Політична група обговорювала питання, пов’язані з особливим статусом ОРДО й ОРЛО, а також імплементацію формули Штайнмаєра в українське законодавство», — повідомила Грау журналістам. При цьому вона не підтверджує остаточного узгодження на засіданні ТКГ розведення сил і засобів у районі Гнутового.

Своєю чергою прес-секретар представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер поінформувала, що до наступного засідання ТКГ, яке анонсовано на 26 лютого, має бути розроблено проект дорожньої карти з відкриття КПВВ у Золотому і Щасті. Крім цього, за словами Дарки Оліфер, українська сторона у підгрупі із соціально-економічних питань подала перелік підприємств, власники яких звернулися до правоохоронних органів України щодо втрати свого майна, яке залишилося на не підконтрольній уряду території окремих районів Донецької та Луганської областей.

«Українська сторона наполягає на забезпеченні повної безпеки роботи співробітників місії, також СММ ОБСЄ має отримати безперешкодний доступ до всієї території України, як це передбачено її мандатом», — пише прес-секретар Леоніда Кучми у своєму пості у Фейсбуці, наголошуючи на тому, що від початку року спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ 146 разів не допустили на окуповані території Луганської й Донецької областей.

Однак, на відміну від спецпредставника ОБСЄ, Оліфер стверджує, що «майже погоджено одну з ділянок розведення в районі Гнутового, яку раніше запропонувала українська сторона, триває робота над узгодженням інших».

При цьому українська сторона в ТКГ, за її словами, наголосила на необхідності забезпечення повного й всеосяжного режиму припинення вогню, який нині порушується з боку незаконних збройних формувань ОРДЛО...

Нагадаємо, наприкінці січня цього року очільник МЗС України Вадим Пристайко заявив, що на переговорах у Мінську обговорюють дев’ять варіантів розведення сил і засобів на лінії розмежування, але погоджувати мають три.

Раніше йшлося про відведення важкого озброєння з певних ділянок і за умови повного тижневого дотримання режиму тиші. Однак ворожі обстріли тривають. І майже щодня штаб ООС інформує про загибель і поранення наших захисників.

Багато хто з експертів вважає, що розведення в районі Станиці Луганської, Петрівського й Золотого торік восени фактично відбулося в односторонньому порядку. Після чого збройні формування бойовиків продовжують заходити на залишені позиції українських військ. Так було наприкінці січня в районі Петрівського.

На думку військового оглядача Михайла Жирохова, між Вікторівкою і Петрівським розташовані так звані панівні висоти, які в степовому районі дуже важливі. Ми їх контролювали і від них відійшли, втративши тим самим критично важливий для степової зони вогневий контроль на 10 км фронту. Експерт стверджує, що в ОРДЛО нині готові до локального наступу в одному з місць на лінії розмежування. Для глобального у них немає ні сил, ні засобів. «Петрівське й Вікторівка — це танконебезпечні напрямки, але є певні моменти. Знаючи, що бойовики можуть розпочати наступ, наші військові робили мінні поля — там територія просто засіяна мінами. Тому якщо в ОРДЛО вирішать розпочати наступ, то втрати будуть значні», — розповідає про стримувальний фактор Жирохов.