Болгарський народний банк (аналог Центробанку) оголосив розмір іноземних інвестицій у придбання нерухомості в країні. Із січня по листопад 2019 року громадяни іноземних держав придбали в різних регіонах нерухомості на суму чотири мільйони євро. У більшості випадків вони купували квартири в столиці або приморських містах і курортних зонах.

Найвигіднішими і найактивнішими покупцями, за даними БНБ, стали громадяни Німеччини та Нідерландів. Перші вклали в болгарську нерухомість 1 млн. 200 тис. євро, а другі — 600 тисяч. Найнесподіванішим для болгар стало те, що в лідери з купівлі квартир вийшли громадяни України, які випередили навіть росіян, котрі скуповували будинки на чорноморському узбережжі. Торік українці придбали в Болгарії нерухомість на суму в 500 тисяч євро. Стільки само витратили на це й громадяни Латвії — країни, яку болгари вважають багатшою.

А, за даними компанії Green Life Development & Resorts, котра безпосередньо займається продажем нерухомості, найактивніші на цьому ринку все-таки громадяни Болгарії. За кількістю запитів і оформленням угод на купівлю квартир, будинків і навіть невеликих готелів вони обігнали традиційних лідерів у минулому — росіян, котрі почали здавати свої позиції після запровадження міжнародних санкцій проти Росії за анексію Криму й окупацію частини українських областей на Донбасі. Але виконавчий директор Green Life Development & Resorts Теофіл Петров в інтерв’ю Болгарському національному радіо наголосив, що основну частку серед покупців становлять болгари, які працюють і живуть за кордоном, або їхні найближчі родичі. Вони купують нерухомість для надійнішого збереження своїх коштів, а вклад у нерухомість є найбезпечнішим варіантом.

У курортному місті Созополь, яке вважається одним із найзручніших і бажаніших місць для проживання і відпочинку на південному узбережжі Чорного моря, частка болгарських покупців становить 37%, на другому місці — громадяни Росії (28%), за ними покупці з Німеччини та Ізраїлю — по 12%. А ось в іншому причорноморському місті — Поморіє — лідерство за кількістю угод з нерухомістю, як і раніше, залишається в російських покупців — 22,5%. Хоч як це дивно, за ними ідуть громадяни України і Болгарії — по 20%. За цим показником вони обігнали покупців з Німеччини та Ізраїлю — відповідно 17,5% і 10%. І тільки за ними, за даними Green Life Development & Resorts, — громадяни з Великої Британії, Бельгії, Угорщини, Латвії, Польщі, США та Естонії. І лише поодинокі покупки здійснюють громадяни Молдови й Казахстану — від українців і болгар вони значно відстають.