Заступник голови Комітету з питань запобігання і протидії корупції Галина Янченко, директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник та керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики на своєму відкритому засіданні заслухав презентацію директором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником письмового звіту про діяльність НАБУ за ІІ півріччя 2019 року, а також інформацію керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

На засіданні комітету також були присутні новообраний глава НАЗК Олександр Новіков, представники громадських організацій, громадської ради НАБУ. Згідно із законом директор НАБУ має звітувати перед парламентом щопівроку.

Директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що темпи антикорупційних розслідувань зросли: за ІІ півріччя 2019 року 84 особам було оголошено про підозру, тоді як за весь 2018 рік ця цифра становила 79 підозрюваних. Серед притягнутих до кримінальної відповідальності — колишні й нинішні народні депутати України, судді, урядовці, керівники держпідприємств та інші високопосадовці. У 2020 році в НАБУ вже зареєстрували 93 провадження, 39 особам повідомлено про підозру, три справи скеровано до суду. Загалом наразі в роботі НАБУ — 892 провадження, підозрюваних — 221, обвинувачених — 438, до суду скеровано 245 справ, винесено 38 судових вироків.

Як розповів очільник НАБУ, Бюро розслідує провадження про завдання державі збитків на суму понад 220 мільйонів гривень, половина цієї суми припадає на одну резонансну справу — Приватбанку. Наприкінці листопада від Генпрокуратури було передано до НАБУ понад 200 так званих «економічних справ Майдану» — більш як 22 тисячі томів. Директор НАБУ також відзначив, що впродовж останнього часу зросло число повідомлень посадовців про пропозицію їм хабара — зокрема, були відповідні заяви Голови Фонду держмайна, керівника Держрезерву, — і тих, хто пропонував неправомірну вигоду, викрито «на гарячому». Артем Ситник також запевнив, що наразі змінилися відносини з ГПУ, СБУ: «Зараз є робоча співпраця».

7 лютого у Верховній Раді зареєстровано проект постанови щодо звільнення Артема Ситника з посади директора НАБУ, під яким уже підписалися 216 парламентаріїв. Водночас на підтримку Ситника виступили посли G7.

Під час засідання комітету депутат Олексій Жмеренецький (фракція «Слуга народу») заявив, що в парламенті ходять розмови про те, що начебто плануються якісь «екзотичні процедури» для звільнення директора НАБУ. Вікторія Сюмар (фракція «Європейська солідарність») застерегла від політизації роботи відомства.

У відповідь Артем Ситник нагадав депутатам, що є законна процедура — проведення аудиту НАБУ, і якщо йо-го результат буде негативний, тоді можна порушити питання про відставку директора. Однак з початку діяльності антикорупційного відомства жодного аудиту ще не було проведено. «З самого початку ця процедура була заполітизована», — сказав директор НАБУ. А в коментарі журналістам після засідання комітету Артем Ситник заявив: «Сподіваюся, що Україна — правова держава. Ми все робимо для того, щоб Закон домінував. Крапки над «і» щодо моєї відставки пробували розставляти ще 2016 року. Я сам у відставку не піду — юридичних підстав не бачу для відставки. Я не збираюся складати руки і буду боротися далі, будемо робити те, що робили чотири роки».

Депутати також цікавилися станом розслідування резонансних кримінальних справ — екс-депутата Олександра Онищенка, екс-глави НАЗК Наталії Корчак, зловживань в обленерго, Приватбанку та ін. Представники громадської ради НАБУ закликали якнайшвидше провести незалежний аудит діяльності Бюро.

Керівник САП Назар Холодницький заявив, що очікує впродовж 2020 року не менш як сто судових вироків. «Чи це будуть обвинувальні чи виправдальні вироки — це питання до суду», — сказав він. А на запитання журналістів перед початком засідання комітету — чи не боїться він, що в парламенті буде порушено питання і про його відставку, Н. Холодницький відповів, що «боїться лише коронавірусу».

Комітет узяв звіт НАБУ до відома. А на наступному засіданні вирішили обговорити питання аудиту НАБУ і висунення аудитора від парламенту.

Коментар

Галина ЯНЧЕНКО, заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики (фракція «Слуга народу»):

— Важливо, що публічний звіт відбувся. Адже досі мали практику, що дуже рідко була можливість поставити запитання безпосередньо керівникам антикорупційних органів від членів комітету. І це позитивний сигнал, який свідчить, що стосунки стають більш конструктивними. На порядку денному комітету поки що немає проекту постанови щодо звільнення А. Ситника. Стосовно аудиту НАБУ, то згідно із законом він має проводитися регулярно, але вже пішов п’ятий рік діяльності НАБУ, а жодного аудиту не було проведено. Мені здається, починають виникати певні політичні спекуляції. Якщо згідно із законом зробити такий 
аудит, то можна буде поставити багато крапок над «і».