Після кількамісячних гострих, часом дуже жорстких, дискусій більшістю голосів Палата депутатів Берліна (Abgeordnetenhaus von Berlin, законодавча гілка влади) схвалила закон про обмеження орендної плати за житло в столиці ФРН. Він став чинним одразу після оприлюднення. Нині цей закон — єдиний у своєму роді на території країни.

Про ситуацію з дедалі зростаючою орендною платою не тільки в столиці, а й у всій Німеччині «Голос України» неодноразово розповідав. І ось земельний парламент ухвалив закон щодо цього. Він практично усуває підвищення квартирної плати для майже 1,5 млн орендаторів терміном на п’ять років. Причому закон застосовуватиметься уже «заднім» числом — з 18 червня 2019 року. Як і очікувалося, максимальні рівні квартплати визначатимуться по усьому місту, але тільки за чітких і конкретних чинників. У тому числі — року побудови приміщень, їх загального технічного стану, оздоблення, наявності різного додаткового обладнання чи його відсутності.

Орендна плата може бути зменшена через дев’ять місяців після набуття законом чинності, якщо вона на 20% перевищує допустимі значення, визначені Департаментом міського розвитку Сенату залежно від обладнання і часу будівництва. Це не має стосунку до нових приміщень, зведених після 2014 року, а також до соціального житла, пов’язаного з орендною платою.

У разі порушення положень, визначених законом, особливо в плані перевищення уже фіксованої квартплати, вона може бути знижена примусово, а орендодавці можуть бути притягнуті до суду за статтями щодо адміністративного порушення зі стягненням штрафу до 500 тисяч євро за квартиру!

Берлін.