Днями у Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення міжнародної конкурентоспроможності галузі відео- та кіновиробництва (реєстр. № 3060). Ним передбачається звільнити від оподаткування ПДВ експорт послуг з кіно- та відеовиробництва на замовлення іноземних студій.

Така практика діє, зокрема, у країнах ЄС, де за останні роки стали популярними зйомки фільмів відомих світових режисерів та кліпів музичних зірок, зауважив автор законопроекту — перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, заступник голови депутатської фракції «Голос» Ярослав Железняк.
Законопроект розроблено з метою підвищити конкурентоспроможність українських продакшн-компаній для залучення іноземних інвестицій у кіновиробництво. Адже, за оцінками експертів, потенціал кіноринку в Україні, якщо вдосконалити умови експорту послуг з відеовиробництва, щорічно становить 50 мільйонів доларів.

Яскравим прикладом є серіал «Чорнобиль» — фільм про українську трагедію світового масштабу. Однак знімали картину не в Україні. «Торік серіал «Чорнобиль» мав шалений успіх у глядачів та критиків. Утім, більша частина серіальної України знімалася у Литві, оскільки там економічно вигідніші умови продакшн-послуг для нерезидентів, — зауважує Ярослав Железняк. — Тому ми пропонуємо зробити повністю конкурентні умови для співпраці іноземних студій з українськими продакшн-компаніями. Тоді шанси України стати локацією для наступного хіта на кшталт «Гри престолів» збільшуються у рази.

Окрім того, як свідчить міжнародний досвід, іноземні зйомки на території країни можуть стати додатковим стимулом для професійного розвитку галузі, розвитку малого та середнього бізнесу в суміжних з кіновиробництвом сферах, а також дати поштовх для розвитку туризму.

Тим часом Рада з державної підтримки кінематографії 31 січня затвердила обсяг фінансування кінопроектів в Україні у 2020 році (відео засідання викладено на YouTube-каналі Держкіно). Загальна сума за десятьма формами державної підтримки становить 737 мільйонів гривень. Цьогоріч планують запустити всі десять форм державної підтримки кінопроектів, передбачених законом про державну підтримку кінематографії, прийнятим у 2017 році.

Державне агентство України з питань кіно, як повідомляє офіційний сайт відомства, також планує провести у 2020 році чотири пітчинги (конкурсні відбори) кінопроектів, що претендують на державну фінансову підтримку. Прийом документів на пітчинг триватиме з 2 по 31 березня 2020 року.