Як зазначив на початку зустрічі співголова депутатської групи міжпарламентських зв’язків Сергій Алєксєєв, Посольство Італії в Україні зробило вагомий внесок у розвиток відносин між двома країнами та сприяло міжпарламентському діалогу.

«Хочу подякувати Італії за велику підтримку України, бо саме на парламентському рівні приймалося рішення щодо продовження санкцій проти Російської Федерації, що значно допомогло Україні у війні з Росією. Ми знаємо, що це питання досить непросте в Італії, тому ми дуже дякуємо нашим друзям за підтримку», — сказав він.

Окремо С. Алєксєєв відзначив розвиток економічного співробітництва між країнами. За його словами, минулого року товарообіг між Україною та Італією сягнув чотирьох мільярдів євро, що значно перевищує показники попередніх років.

«Наша міжпарламентська група дружби всіляко сприятиме створенню в Україні гарних для інвесторів умов», — сказав він та нагадав, що також працює україно-італійська рада з економічного, промислового і фінансового співробітництва, яка є добрим майданчиком для співпраці.

Важливість економічної співпраці також відзначила співголова групи дружби Дар’я Володіна. За її словами, депутатський корпус налаштований на плідну співпрацю, і це підтверджує нещодавнє створення міжфракційного депутатського об’єднання Invest In Ukraine, що має на меті, зокрема, і покращення інвестиційного клімату в Україні. «Серед основних завдань — напрацювання законодавчих ініціатив задля підтримки розвитку відносин між країнами та залучення іноземних інвестицій в Україну», — сказала Д. Володіна.

У рамках культурного співробітництва, за словами С. Алєксєєва, Посольство Італії за останній час проводило багато заходів в Україні. Крім того, цього року заплановано відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку у Флоренції.

«Щиро вдячний Посольству Італії та безпосередньо Послу за сприяння. Це буде важлива подія, адже в самому серці Флоренції відкриють пам’ятник нашому Великому Кобзарю, і це відповідь на відкриття кілька років тому в Києві пам’ятника Данте Аліг’єрі», — сказав він.

Зачепили парламентарії і чутливу тему — «справу Марківа». С. Алєксєєв нагадав, що 17 січня Верховна Рада ухвалила постанову, в якій звернулася до парламенту Італії щодо забезпечення неупередженості та прозорості розгляду кримінальної справи в апеляційному провадженні стосовно старшого сержанта Нацгвардії України Віталія Марківа. «Також наша група підготувала звернення до координатора групи Палати депутатів Італійської Республіки з міжпарламентських зв’язків з Україною Уго Каппеллаччі з цього ж питання, і українська сторона хоче допомогти в ефективному та всебічному розслідуванні вбивства журналіста Андреа Роккеллі», — сказав він.

Позитивною новиною, за словами співголови групи дружби, для України є те, що в парламенті Італії відбудеться презентація документального фільму «The Wrong Place» про загибель Андреа Роккеллі та «справу Марківа».

Фільм створили троє італійських журналістів: Крістіано Тінацці, Даніло Еліа, Рубен Лагаттолла та журналістка «Громадського» Ольга Токарюк.

У свою чергу Надзвичайний та Повноважний Посол Італії в Україні відзначив, що група дружби — це дуже важливий інструмент для налагодження відносин та просування інтересів. За його словами, це один з основних інструментів дипломатії.

«Для нас надзвичайно важливо підкреслити той факт, що ця зустріч є цінною і ціннісною з точки зору покращення наших відносин. Наші країни є не тільки географічно близькими, вони близькі і культурно, і ментально. Історія розвитку Італійської Республіки певним чином перегукується з деякими історичними моментами історії України», — сказав він.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Фото надано Інформаційним управлінням апарату Верховної Ради України.