Працівників компанії Sinohydro Corporation Limited, які після святкування китайського Нового року на батьківщині повертаються до України для продовження будівництва об’їзної автодороги навколо Житомира, вирішили відправити на двотижневий карантин, щоб запобігти загрозі поширення коронавірусу COVID-19.

За даними Державної міграційної служби, до виїзду за кордон на об’єкті працювали майже 40 робітників із КНР. По прибутті до України вони проходять медичний огляд, після чого проживають в умовах повної ізоляції в зачинених кімнатах у будівельному містечку. Поруч — пункт охорони здоров’я. За словами місцевої лікарки Марини Олександрової, стан працівників, які перебувають на карантині, контролюється дистанційно. У разі підвищення температури, яку вимірюють тричі на день, відповідну особу буде негайно госпіталізовано. Вона також зазначає, що керівництво компанії закупило всі необхідні матеріали, щоб забезпечити спостереження, включно із захисними костюмами та окулярами, які після використання утилізуються шляхом спалювання.

Лікарка запевняє, що до вимушеного карантину китайські працівники поставилися дисципліновано та з розумінням, незважаючи на те, що вони приїхали з провінції, віддаленої від епіцентру епідемії, і під час перебування на батьківщині не контактували з хворими. У кожного з них також є довідка про медичне обстеження, яке вони пройшли на виїзді з КНР.

За станом здоров’я китайських будівельників пильно стежать і в Житомирському обласному лабораторному центрі. Утім, його директор Зіновій Парамонов переконаний, що варто було б тимчасово обмежити в’їзд китайських громадян до України. «Ми поставили питання перед міграційною службою, представник якої в суботу був на засіданні протиепідемічної комісії, щоб вони розглянули можливість для них частково затриматися, доки ситуація повністю не роз’ясниться в самому Китаї», — зазначив він.

Як запевнив голова ОДА Віталій Бунечко, на рівні області вживають всіх можливих заходів, що сприяють повноцінному захисту населення, і всі госпітальні бази в регіоні готові прийняти пацієнтів з підозрою на коронавірус.

Водночас керівник Служби автомобільних доріг у Житомирській області Сергій Заїка повідомив, що контракти китайських працівників не буде анульовано, бо держава зазнає значних збитків.