Він функціонуватиме під егідою федерального агентства з праці і покликаний ліквідувати брак кваліфікованого персоналу в Німеччині.

Фахівці з країн — не членів ЄС, які мають інтерес до працевлаштування у ФРН, ще з дому зможуть отримати консультацію по телефону, електронною поштою або через чати. Ідеться передусім про визнання документів про освіту та професійну кваліфікацію.

І хоч центр щойно відкрився, його співробітники вже опрацьовують перші запити. Адже на початку березня набуде чинності закон про трудову міграцію кваліфікованих кадрів. Він допоможе спростити працевлаштування зарубіжних фахівців, оскільки в Німеччині, а також у Євросоюзі їх бракує. Закон також сприятиме прискоренню оформлення візових процедур і створенню додаткових можливостей для вивчення німецької мови приїжджими кваліфікованими кадрами.

Під час відкриття центру для зарубіжних спеціалістів міністр освіти ФРН Аня Карличек наголосила на значенні кваліфікованих трудових мігрантів. «Із тими людьми, котрі тут мешкають, — сказала вона, — нам не вдасться справитися з новими викликами. Нам потрібні зарубіжні спеціалісти». За словами міністра, для багатьох галузей промисловості брак кваліфікованих кадрів уже сьогодні є відчутним гальмом у розвитку.

Берлін.