Евакуйовані спускаються з літака.

Спочатку повідомлялося, що він кружляв над Харковом, потім з’явилася інформація про те, що борт пролітає над Полтавою, і зрештою він приземлився у столичному «Борисполі», але, як з’ясувалося, лише на дозаправку. Потім літак повернувся до Харкова.

Пильна увага до цього рейсу була невипадковою — мешканці одразу кількох міст і сіл, у санаторіях яких планувалося розмістити евакуйованих на двотижневий карантин, вийшли на протести. Жодні умовляння про те, що з Китаю вивезли лише здорових людей, котрих перед цим обстежили, не подіяли. До речі, чотирьох осіб (трьох українців та одну іноземку) на борт не пустили саме через легкі ознаки гострого респіраторного захворювання. Так, громадянці Казахстану відмовили через те, що в аеропорту у неї зафіксували температуру тіла 37 градусів.

«Ніхто не виїде, все», — так заявили мешканці села Винники (Львівська область), які заблокували обласний госпіталь інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи. Директор розташованого на Тернопільщині санаторію «Медобори» Василь Мартинюк відмовився приймати евакуйованих з Китаю українців. На сесії Тернопільської обласної ради він пригрозив, що жоден працівник не вийде на роботу, якщо до санаторію привезуть евакуйованих.

Готові перекривати дорогу були й жителі Обухова Київської області.

Проте найбільші протести виникли у Нових Санжарах, куди — в медичний центр Нацгвардії, власне, відправили евакуйованих. Зранку місцеві перекрили дорогу й палили шини, а також вступили у сутички з поліцейськими.

Президент Володимир Зеленський закликав суспільство не панікувати та проявити людяність і терпіння. «Всі, хто піднявся на борт, у задовільному стані. Вони здорові, але мають пройти карантин і обсервацію протягом 14 днів. Евакуйовані житимуть у закритому медичному центрі Національної гвардії у Нових Санжарах. Він буде повністю ізольований та переведений на суворий режим бактеріологічної безпеки», — запевнив В. Зеленський. Він нагадав, що коли Франція евакуювала людей з Уханя і їх привезли в одне з міст, реакція у мешканців цього міста була одна: вони турбувалися про життя і здоров’я своїх співгромадян, співчували тим, хто опинився у складній ситуації. «Навіть у Казахстані, коли наш літак з Уханя сів на дозаправку й доправив громадянина Казахстану, не було жодних протестів і блокувань. Навпаки, всі дякували й раділи, що людина нарешті вдома. На жаль, не всі з нас можуть пишатися такою ж людяною реакцією», — присоромив В. Зеленський.

У соціальних мережах протести на шляху евакуйованих викликали хвилю обурення. Ось лише деякі з гнівних дописів: «Сумно та соромно. Де наша природна толерантність?», «А де наше милосердя?! Це ж наші українські люди! Хіба вони винні, що опинилися у зоні короновірусу?! Справді, соромно».

Згадуючи про людський аспект цього непростого повернення, варто розказати історію українки Анастасії Зінченко, яка не змогла вилетіти на батьківщину з Уханя, тому що, за словами дівчини, їй не дозволили взяти на борт свого собаку. В Інстаграмі Зінченко написала, що спочатку Посольство України в КНР відмовляло їй в евакуації разом з улюбленцем. Проте пізніше рішення було змінене, і в посольстві українці сказали, що дозволять летіти з твариною за умови, якщо «все буде відповідати санітарним нормам». Дівчина зібрала всі необхідні документи (хоча зробити це нині в Ухані дуже важко), але перед посадкою їй сказали, що улюбленець має залишитися в Китаї. Анастасія вирішила залишитися разом з ним.

Також треба згадати, що серед евакуйованих 27 іноземців: 8 громадян Аргентини, 5 — Домініканської Республіки, 5 — Еквадору, 4 — Сальвадора, 2 — Коста-Ріки і по одному — Ізраїлю, Чорногорії і Панами.

Вл. інф.

Фото Держприкордонслужби.